Afbeelding
Autoverzekering

Waarom moet ik weer wisselen naar zomerbanden?

2 september 2020 om 09:49 Partnercontent

De zomerbanden zijn bijna net zo onmisbaar als een autoverzekering. Wil jij weten waarom het belangrijk is om je winterbanden weer om te wisselen naar zomerbanden? Wij hebben de 4 belangrijke redenen voor je op een rijtje gezet.

Zomer- en winterbanden verschillen écht

Laten we beginnen bij het begin. Vaak wordt er gedacht dat zomer- en winterbanden bijna identiek zijn, maar niets is minder waar. Het profiel van winterbanden is zo gemaakt dat je meer grip en stabiliteit hebt in bochten. Ook kan het rubber tegen temperaturen onder nul. Het rubber van zomerbanden is daarentegen gemaakt voor zomers weer. Als het buiten 7 graden of hoger is, blijven deze banden flexibel. Dit betekent dat zomerbanden in de zomerse maanden meer voordelen hebben dan winterbanden of all season banden.

Met een zomerband heb je betere grip

Wij weten allemaal dat het weer in Nederland in de zomer nogal wisselvallig kan zijn. Een zomerband moet dan ook met elk type weer om kunnen gaan. Bij een nat wegdek door een zomerse onweersbui is grip van groot belang. Zomerbanden hebben dan ook bijzondere ribben, loopvlak bars en groeven. Dat zorgt samen voor een goede grip onder alle weersomstandigheden. Een winterband heeft tijdens warmere temperaturen een veel langere remweg dan een zomerband. Tijdig wisselen is dus geen onzin.

Je bespaart geld met zomerbanden

Doordat het rubber van zomerbanden minder elastisch is dan die van winterbanden, slijten zomerbanden minder hard. Er is namelijk minder rolweerstand en dus gaan je banden langer mee. Blijven doorrijden op winterbanden zorgt dan ook voor een hoger brandstofgebruik en hogere slijtage. Naar schatting kost het blijven doorrijden op winterbanden een automobilist jaarlijks € 50,- extra aan afschrijving van de banden. Het gebruik van zomerbanden is dus ook goed voor je portemonnee.

Zomerbanden zorgen voor een betere wegligging

Doordat het rubber van een zomerband harder is, heb je een beter wegligging. Dit zorgt voor meer comfort tijdens het rijden. Hierdoor neemt ook je stuurprecisie toe.

Wanneer moet ik wisselen?

Kortom: winterbanden zijn niet gemaakt voor hoge temperaturen en zomerbanden niet voor lage temperaturen. Het is daarom verstandig om je banden aan te passen op de seizoenen. Om te onthouden wanneer je de banden moet wisselen is er een handig ezelsbruggetje bedacht, namelijk ‘Verwissel de winterbanden als de klok verzet wordt naar zomertijd’.

Ook heel belangrijk: een autoverzekering afsluiten

Wat ook belangrijk is voor een veilige autorit is een autoverzekering. Dit is zelfs wettelijk verplicht. Ben jij op zoek naar een betrouwbare en voordelige verzekering? Kijk dan eens bij InShared. Je kunt hier de premie van de autoverzekering berekenen en je autoverzekering vergelijken.

advertentie
advertentie