Afbeelding
Fred Mertens
Gorucums Museum

Expo 14 jaar OutsiderArt Syndion

8 september 2020 om 08:58 Kunst

GORINCHEM Met een dubbeltentoonstelling viert Syndion OutsiderArt jaar het 14-jarig jubileum van dit atelier. OutsiderArt is het dagbestedingsproject van Syndion waar mensen zich kunnen ontwikkelen op het gebied van beeldende en decoratieve technieken.

door Fred Mertens

Vanaf 1 september is een expositie van werken van de kunstenaars van OutsiderArt te zien in Gorcum Museum en in Leerdam. Ansje Hagemeyer en Margot van der Woude begeleiden de kunstenaars in het atelier, dat sinds kort is gevestigd in de voormalige ULO aan de Zusterstraat. Ansje en Margot zijn samen een hecht team dat 14 jaar geleden werd gevraagd dit kunstenaarsproject op te starten. Margot had een achtergrond in de textiele werkvormen en Ansje had al meerdere projecten opgezet bij Syndion waaronder Computer Centraal en P@PER & Hout. Zij vormen samen - mede dankzij hun agogische kennis - een goed team voor dit project.

Al 14 jaar samen de kar trekken. Vrij uniek toch? Ansje en Margot beantwoorden de vraag bijna eenstemmig: ,,In dit project is voor ons beiden een plekje. We kibbelen ook best wel eens maar we gunnen elkaar ook de succesjes. Het belangrijkste is dat we zoveel mooie dingen zien ontstaan die de kunstenaars hier maken. We zijn best een beetje eigenzinnig. Eigenlijk wilden we het 12½ -jarig jubileum vieren maar dat kwam erg slecht uit door de verhuizing naar deze fantastische ruimte. En waarom wachten op het ronde getal van 15 jaar? We wilden nu een stip aan de horizon zetten en dat is dus 14 jaar.”

Het werk van de kunstenaars is heel divers. Justine die al zo’n 10 jaar in het atelier is te vinden vertelt dat ze graag landschappen maakt, haar laatste werk is het ‘achterbos’. Daar is ze met vakantie geweest! Ruwan houdt van muziek. Hij speelt piano en bouwt gitaren van karton. Lisette decoreert twee oude kinderstoeltjes met kleurige motieven. Dirk werkt aan een grote aquarel van de ULO.

Bij OutsiderArt werken nu ongeveer 25 kunstenaars. Er wordt geschilderd, getekend en allerhande objecten gemaakt en sinds kort wordt er ook met klei gewerkt. Het atelier is elke dag open; de kunstenaars zijn er maximaal drie dagdelen en werken ieder aan hun eigen kunstwerk.

De expositie van de OutsiderArt kunstenaars is nog te zien tot en met 25 oktober in het Gorcums museum en t/m eind november bij van der Wal Interieurs Leerdam.

advertentie
advertentie