Tijdens de zomermaanden maakte Flashback gebruik van de Zomertuin.
Tijdens de zomermaanden maakte Flashback gebruik van de Zomertuin. Flashback Gorinchem

Flashback hangt boete van 10.000 euro boven het hoofd en sluit deuren: ‘Viel héél rauw op mijn dak’

6 september 2020 om 22:17 Overig

GORINCHEM ,,Het is klaar. Sluiten.” Dat waren de eerste gedachten van Jaap Harder toen hij vrijdagmiddag een voor hem desastreuze brief binnen kreeg. Als hij in Flashback nog één keer de coronamaatregelen zou overtreden, zou hij een boete van 10.000 euro moeten betalen. 

Door Tim Hartman

Social media ontplofte vrijdagavond. Op de Facebookpagina van Flashback was te lezen dat het café op de Grote Markt de deuren per direct dicht gooide. ,,Dit wordt ons toch echt te gek. 10.000 euro staat op geen enkele manier in verhouding tot het resultaat dat we op dit moment boeken. Voor ons is er helaas geen andere beslissing mogelijk dan te sluiten.” Honderden reacties volgden, de telefoon van Jaap Harder stond roodgloeiend. ,,Bizar hoe mensen reageerden. Dat was echt hartverwarmend. Maar ja, daar koop je nu helaas niets voor”, vertelt Harder.

Want hoezeer Harder de reacties ook waardeert: ze kunnen niet voorkomen dat de deuren van Flashback voorlopig gesloten blijven. ,,Het viel héél rauw op mijn dak. Een last onder dwangsom van 10.000 euro. Binnen een seconde wist ik dat het klaar was”, vertelt Harder over de brief die hij vrijdagmiddag aangeboden kreeg van twee boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren, red.).

In de brief stond vermeld dat hij twee waarschuwingen had gehad: één op 16 augustus en één op 29 augustus in de week dat op de Groenmarkt het Zomerterras, het alternatief voor de Zomerfeesten, werd gehouden. ,,Ze zijn 29 augustus binnen geweest en die waarschuwing aanvaard ik. Bezoekers zaten niet op hun kruk en dat zag er gewoon niet goed uit. Daar hebben ze absoluut een punt”, erkent Harder, die daarna ook actie ondernam. Vanaf 1 september moesten bezoekers vooraf reserveren.

Van de waarschuwing van 16 augustus wist Harder echter niets: ,,Die avond stonden wat mensen in de rij en toen heeft de politie tegen me gezegd: ‘Let even op de rijen, anders gaat het niet goed.’ Toen heb ik die avond daarnaar gehandeld. Ik had niet in de gaten dat het om een officiële waarschuwing ging. Ik dacht dat ze me er tussen neus en lippen door op attendeerden om me te helpen. En anders had ik nog wel een officiële melding daarvan verwacht.”

GEZELLIGHEID Het bleek toch echt de eerste van twee officiële waarschuwingen. Als Harder voor de derde keer de coronamaatregelen zou overtreden, zou hij dus 10.000 euro moeten betalen. Een bedrag dat hem deed besluiten de tent dicht te gooien. ,,Kijk: sinds we op 1 juni weer open mochten, draaiden we net break even. We konden nog geen twintig procent van de mensen toelaten die we normaal gesproken toe mogen laten. Je bent dus niet open om winst te maken, maar voor de binding met het team en de gezelligheid die je kunt bieden. Je bent open om ervoor te zorgen dat er voor de mensen toch nog iets te doen is in Gorinchem.”

Het gevoel dat hij de mensen in Gorinchem en omstreken graag nog een gezellige avond wil bieden, verdween als sneeuw voor de zon toen hij de brief las. ,,Binnen een fractie van een seconde ging de knop om. En als de knop om is, gaat die ook niet meer terug”, aldus Harder, die stelt dat het handhaven van de anderhalve meter afstand in de praktijk onmogelijk is in horecazaken zoals de Flashback. ,,Het is niet dat we de regels aan onze laars lappen, maar het is een kwestie van dweilen met de kraan open. Je wijst mensen op de regels, je draait je om en ze staan weer bij elkaar. Mensen komen hier niet heen om op een terrasje te zitten of een hapje te eten, waarbij je alles zittend doet”, stelt Harder, die het pijnlijk vindt dat de horeca zo streng wordt aangepakt terwijl hij bij bouwmarkten en supermarkten gelijke situaties ziet. ,,Overal staan mensen in de rij, bij de Albert Heijn, bij de Karwei. Maar horecazaken worden ongekend hard gestraft.”

De Flashback blijft nu dicht totdat er versoepelingen van de maatregelen komen. ,,In het slechtste geval moeten we wachten op het vaccin. Zolang die 10.000 euro boete boven mijn hoofd hangt, blijven we dicht. Er staat ook niet in de brief beschreven hoe lang de last onder dwangsom geldt”, vertelt Harder, die wil benadrukken dat de brief en de last onder dwangsom afkomstig is van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. ,,Mensen reageerden namelijk heel stevig tegenover de gemeente, maar dit komt dus vanuit de veiligheidsregio.”

Harder verwacht de komende weken in elk geval nog de nodige gesprekken te zullen voeren. Ook wil hij graag opheldering waar het bedrag van 10.000 euro vandaan komt. ,,Een collega van me heeft een last onder dwangsom van 5.000 euro gekregen. Wat is het verschil? Het is complete willekeur”, vindt Harder, die hoopt dat de gifbeker snel leeg is. ,,De gifbeker die 2020 heet, is wel héél groot. Het is niet normaal wat we meemaken, een ongekende crisis waar we met z’n allen doorheen moeten zien te komen. Dat is een hele worsteling, maar we hebben geen keuze”, besluit Harder.

advertentie
advertentie