Afbeelding
Ab Donker

Werving en behoud verenigingsscheidsrechters

10 september 2020 om 15:56 Voetbal

GORINCHEM In de jaren '60/'70 waren er voldoende scheidsrechters die door de KNVB werden aangesteld om wedstrijden bij verenigingen te fluiten. Zelfs voor de jongste jeugd werden door de KNVB scheidsrechters aangesteld. Nu op dit moment is dat anders en worden alleen nog door de KNVB scheidsrechters voor 1e elftallen aangesteld.

Al tientallen jaren moeten verenigingen zelf scheidsrechters aanstellen en dat is niet altijd eenvoudig. Niet ieder lid van een vereniging wil gevraagd worden om een wedstrijd te fluiten. Bij voldoende leden die wekelijks een wedstrijd willen fluiten is dat geen probleem, maar bij weinig beschikbare verenigingsscheidsrechters is dat een groot probleem voor de scheidsrechterscoördinator om voor iedere wedstrijd een verenigingsscheidsrechter tot zijn beschikking te hebben.

Gerard van Brakel heeft zelf ervaren hoe het is om scheidsrechters te werven. Hij was bij twee verenigingen scheidsrechtercoördinator en tevens belast met het werven van verenigingsscheidsrechters. Bij zijn laatste club vv Asperen had hij de beschikking over 33 verenigingsscheidsrechters voor gemiddeld 11 thuiswedstrijden en waren er nauwelijks zorgen om voor iedere thuiswedstrijd een verenigingsscheidsrechter aan te stellen. Van Brakel heeft een plan van aanpak samengesteld hoe je binnen de vereniging leden kunnen werven & behouden voor het fluiten van wedstrijden in het weekend.

Verenigingen die te maken hebben met een te kort aan verenigings-scheidsrechters, kunnen contact met hem opnemen. Op verzoek geeft hij bij verenigingen een presentatie over dit onderwerp. Voor de presentatie bij de vereniging is een vergoeding verschuldigd van €25,- exclusief reiskosten met OV.

Info: Gerard van Brakel, 0345-610460 / 06-22357805.

advertentie
advertentie