Afbeelding
Mirjam de Swart

‘Pronkstuk’ molen De Hoop weer open voor publiek

11 september 2020 om 22:39 Historie

GORINCHEM ,,Hij ziet er weer een stuk knapper uit”, zegt molenaar Ton van den Heuvel terwijl hij trots omhoog kijkt naar ‘zijn’ molen. Molen de Hoop werd het afgelopen jaar grondig gerenoveerd en al die tijd kon de molenaar niet terecht in de molen. En dat was niet gemakkelijk voor Molenaar Ton van den Heuvel. ,,Ja, toen had ik het slecht naar mijn zin”, blikt Van den Heuvel terug. ,,Maar nu ben ik weer helemaal in mijn element.”

door Mirjam de Swart

In oktober vorig jaar begonnen de werkzaamheden voor een grote renovatie van korenmolen de Hoop. De renovatie van de molen was al bepaald toen molenstichting SIMAV in 2016 de molens van Gorinchem van de gemeente overnam. Op 2 juni vond de oplevering plaats en op zaterdag 20 juni werd proef gemalen, want al maalt de molen niet zoals deze is bedoeld blijft het toch een korenmolen. De officiële opening liet nog even op zich wachten, maar vrijdag 11 september was het dan eindelijk zo ver.

TWEEDE HUIS Bij de opening, die wordt verricht door wethouder Dick van Zanten en Teus van Gelder, de voorzitter van de molenstichting, zijn veel belangstellenden aanwezig. Natuurlijk ontbreekt ook de molenaar niet tijdens deze feestelijke gebeurtenis. Een tweede huis’ noemt voorzitter Van Gelder de molen voor molenaar Ton. Molenaar Ton geeft later, in kleiner comité, heimelijk toe dat het eerder zijn ‘eerste huis’ is. ,,Mijn vrouw zegt wel eens: je hoeft alleen je bed nog maar te verkassen. dan kun je er gaan wonen.”

Toch was hij er afgelopen jaar weinig te vinden. Tijdens de renovatiewerkzaamheden was er voor hem weinig te doen en een kijkje nemen was vanwege de maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus geen optie. ,,Dat is gek hoor. Normaal ben ik vijf tot zeven dagen in de week op de molen te vinden. Ineens zat ik hele dagen thuis.”

TWEEDE WERELDOORLOG Molen De Hoop is een in 1764 gebouwd. In tegenstelling tot veel andere molens in Gorinchem kwam hij de Tweede Wereldoorlog redelijk ongeschonden door. Hoewel vliegtuigbommen die in de nabijheid van de molen werd gedropt wel voor scheuren in de romp van de molen zorgde. Om deze reden, en omdat het dit jaar 75 jaar geleden is Nederland werd bevrijd, werd vrijdag ook een fototentoonstelling geopend op de tweede verdieping van molen De Hoop. In een veertigtal lijsten zijn foto’s en teksten van Gorcum in de oorlogsjaren 1940-1945 te zien. De tentoonstelling is samengesteld door de Historische Vereniging Oud-Gorcum.

De afgelopen maanden zijn de aannemers vooral druk geweest met het nieuwe voegwerk van de molen. In totaal hebben zij zeker 40 vierkante meter aan metselwerk verricht. Ook de dakbedekking is volledig vervangen. Nadat voegen door middel van luchthamertjes en tandbeiteltjes zijn uitgehakt en slechte stukken metselwerk zijn verwijderd, werden ze vervangen door dezelfde steensoort zodat het verschil nauwelijks zichtbaar is. De gebroken staart is vervangen door een nieuwe en ook zijn er nieuwe schoren geplaatst. Tot slot is de krui-installatie weer aangebracht na herstel.

,,Dit prachtige monument moet tot in lengte van eeuwen behouden blijven”, aldus wethouder Dick van Zanten tijdens zijn openingswoord. ,,Het is een pronkstuk dat er wezen mag.”

Het restaureren van de molen heeft 3,5 tot 4 ton gekost. Deze rekening is betaald met subsidies van de gemeente Gorinchem en de provincie Zuid-Holland. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er een museum in de molen zou komen, dat bleek niet haalbaar vanwege een tekort aan vrijwilligers. Door middel van regelmatig wisselende exposities hoopt de molenstichting molen De Hoop nog aantrekkelijker te maken voor het publiek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie