Het Innovatie- en Afstudeercentrum moet een impuls geven aan het techniek onderwijs en de economie in de regio
Het Innovatie- en Afstudeercentrum moet een impuls geven aan het techniek onderwijs en de economie in de regio Gemeente Gorinchem

Raad mist nog visie bij Innovatie- en Afstudeercentrum

14 september 2020 om 15:40 Onderwijs

GORINCHEM De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, maar ook Brainport Eindhoven worden genoemd als voorbeelden voor de ontwikkeling van het Innovatie- en Afstudeercentrum (IAC) in Gorinchem. Donderdagavond sprak de raad met wethouder Ro van Doesburg over de verdere uitwerking van de plannen. Burgemeester Reinie Melissant-Brienen gaf nadere uitleg over de Regiodeal. 

Vlak voor het zomerreces stemde de raad al in met nieuwbouw voor 15 miljoen euro van ’t Gilde, dat samen met het IAC de eerste fase van de Regionale Beroepen- en Innovatiecampus (RBIC) vormt. Voor de ontwikkeling van het IAC is nog eens een bedrag van 4,75 miljoen euro nodig. In het IAC werken vijf scholen (CVO-AV, OVO, Gomarus, Wellant College en het Davinci College) samen met bedrijfsleven in en rond Gorinchem en de drie regiogemeenten Molenlanden, Vijfheerenlanden en Altena. Een week voorafgaand aan de bespreking met de raad brachten raadsleden zelf een bezoek aan de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Het IAC moet een kenniscentrum worden dat een impuls levert aan de economische en maatschappelijke ontwikkeling en profilering van stad en regio. In het centrum moet beroepsontwikkeling tot stand komen door te leren, te innoveren, te onderzoeken en te werken.

Na een uitgebreide presentatie had de raad vooral veel vragen over de geldstromen en of er nu wel of niet een gebouw komt voor het IAC. ,,We gaan geen gebouw neerzetten, maar we beginnen met een concept”, zo stelde wethouder Ro van Doesburg. Raadslid Niels van Santen (VVD) vroeg nog naar de relatie met de plannen voor een HBO opleiding in Gorinchem. De raad worstelde vooral met haar rol en vroeg nadrukkelijk om meer betrokken te worden bij de visievorming. Een duidelijkere visie wordt alsnog toegevoegd aan de beslispunten van het raadsvoorstel voor ontwikkeling van het IAC, die wordt op 1 oktober opnieuw besproken in de raadscommissie. De raad neemt een definitief besluit over de plannen op 15 oktober. Van het bedrag van 4.75 miljoen euro voor het IAC wordt alvast 250.000 euro gereserveerd als voorbereidingsbudget, inmiddels is een kwartiermaker aangesteld.

Tijdens de sessie over het IAC in de raadzaal werd gelijktijdig in een andere zaal op het stadhuis gesproken over de Regiodeal. Dit tot ergernis van VVD raadslid Jaap Wientjes die liever had gezien dat beide thema’s in één commissievergadering werden behandeld. Van de 22,5 miljoen euro die de Drechtsteden samen met Gorinchem binnenhaalden vanuit de Regiodeal is een bedrag van 1.9 miljoen euro gereserveerd voor het IAC. Een bedrag van één miljoen euro wordt ingezet voor de ontwikkeling van de Arkelsedijk. Voor het project ‘Samen voor elkaar’ gaat de gemeente 25.000 euro reserveren, vooral bedoeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. PvdA’er Ali Kocak was vooral ontstemd dat hiervoor zo weinig geld is. ,,Andere projecten kosten miljoenen. En wat is de rol van de raad, hoe gaan we de besteding van het geld controleren, komt de lokale democratie niet in het geding?” Van andere overheden wordt verwacht dat ze de 22,5 miljoen verdubbelen. VVD Jaap Wientjes vreest dat de Regiodeal ‘er doorheen gejast’ wordt. Burgemeester Reinie Melissant liet weten dat ze regelmatig overleg voert met de colleges van de samenwerkende gemeenten en een ambtelijke projectgroep van het rijk.

advertentie
advertentie