Winkelen in de Arkelstraat, onderdeel van het kenwinkelgebied in de stad
Winkelen in de Arkelstraat, onderdeel van het kenwinkelgebied in de stad foto: GP-foto

Snellere aanpak van compacter winkelgebied

14 september 2020 om 09:15 Overig

GORINCHEM – De aanpak van een compacter kernwinkelgebied is in een stroomversnelling terechtgekomen door de coronacrisis. Mauro Agnoli, voorzitter van BIZ Mooi Gorinchem liet de raad weten dat met een aantal vastgoedondernemers al een eerste wensenplaatje is gemaakt.

Om de vaart in de plannen te houden is de gemeente Gorinchem bereid om 75.000 euro uit te trekken voor het aantrekken van een transformatiemanager, die het proces mag begeleiden. Het overleg met enkele vastgoedeigenaren; door Agnoli aangeduid als ‘grote jongens’ is een doorbraak. “Ik ben zelf ook eigenaar van drie panden; alle vastgoedeigenaren hebben te maken met concurrentie. Maar we hebben zonder het mes op tafel overleg gehad en een wensenplaatje gemaakt voor meer verdichting en een compacter winkelgebied”, zo lichtte Agnoli toe op het stadhuis. De transformatie manager gaat aan de slag om het draagvlak bij de winkeliers en overige vastgoedeigenaren voor het compacte kernwinkelgebied te vergroten. Bij voldoende draagvlak moeten verhuissubsidies winkeliers stimuleren te kiezen voor verhuizing naar het compacte kernwinkelgebied. Ook herinrichting van de openbare ruimte vormt onderdeel van de transformatie van de binnenstad.

Mentorschap

Het aanstellen van een transformatiemanager is één van de lokale maatregelen om door corona getroffen ondernemers te steunen. Zo wil de gemeente 200.000 euro storten in een MKB innovatiefonds. In overleg met ondernemersorganisatie zoals IKG en Mooi Gorinchem wordt het geld ingezet voor een platform. Jan van Wijgerden van IKG verwacht zo meer ondernemers te kunnen helpen door ze met elkaar in contact te brengen, maar ook door een vorm van mentorschap aan te bieden. “We willen ondernemers ook trainingen aan bieden, juist met een platform hebben we de kans om het hele economische landschap te versterken”. De gemeente Gorinchem wil met kennisvouchers ondernemers een de kans bieden te innoveren en te verduurzamen. 

Terrashuur

Voor het totale maatregelenpakket voor ondernemers is een bedrag van 500.000 euro uitgetrokken. Dit geld komt bovenop maatregelen die de gemeente al eerder nam om ondernemers die zijn getroffen door de corona crisis bij te staan. Zo verleende de gemeente uitstel van betaling gemeentelijke belastingen voor bedrijven en inwoners en de nog niet geinde termijnen bij een automatische incasso. Verder is de terrashuur kwijtgescholden voor 2020 en zijn de aanslagen voor de BIZ, markt- en staangelden eveneens uitgesteld, net als het betalen van huur voor gemeentelijke panden.

advertentie
advertentie