Stichting Hoger Onderwijs Gorinchem is thans gehuisvest op Groenmarkt 8
Stichting Hoger Onderwijs Gorinchem is thans gehuisvest op Groenmarkt 8 Google Maps

Kwartiermaker onderzoekt kansen voor HBO opleiding

20 september 2020 om 15:29 Onderwijs

GORINCHEM Kwartiermaker Erik Fledderus gaat voor stichting Hoger Onderwijs Gorinchem verbinding zoeken met andere regionale onderwijsinitiatieven zoals het Innovatie- en Afstudeercentrum van de Beroepencampus, de Dordrecht Academy en HBO ICT. Voor de financiering heeft Stichting Hoger Onderwijs Gorinchem een subsidie van 45.500 euro aangevraagd bij de gemeente. Het college stelt voor 80% van dit bedrag (36.400 euro) te financieren. De overige 20% moet door de stichting zelf worden opgebracht.

Een kruising van de Roosevelt Academy in Middelburg en Nijenrode in Breukelen, dat is de ambitie van de stichting Hoger Onderwijs Gorinchem. Iets meer dan een jaar geleden kreeg de stichting subsidie van de gemeente om de haalbaarheid van een vestiging van een nieuwe HBO opleiding Creatieve Change Management te onderzoeken. Uit het onderzoek komt naar voren dat gedacht wordt aan maximaal 600 studenten, verdeeld over de vier leerjaren; dat aantal kan bereikt wordt in 2033. Bij de start gaat het om 20 tot 60 studenten. Bij deze studentenaantallen is 7,5 miljoen in 7 jaar tijd (iets meer dan een miljoen per jaar) nodig, waarna de opleiding winst gaat maken.

Een van de aanbevelingen is het aanstellen van een kwartiermaker. Daarvoor kloppen de initiatiefnemers opnieuw aan bij de gemeente voor een subsidie voor de kwartiermaker. Medio 2021 moet duidelijk worden of de HBO opleiding van start kan. Mocht er groen licht komen, dan zal de gemeente voor maximaal vijf procent van de kosten willen bijdragen. SHOG gaat ook op zoek naar een samenwerkingspartner, mogelijk wordt de opleiding een nevenvestiging van een bestaande Hogeschool. Als huisvesting heeft de stichting haar oog laten vallen op het pand Groenmarkt 8, daar heeft ze reeds de beschikking over kantoorruimte.

Na de presentatie van de uitkomsten van het onderzoek naar de kansen voor de HBO opleiding in de stad hadden de raadsleden vooral veel vragen over de financiering. Op 1 oktober spreekt de raad opnieuw over de gevraagde bijdrage van 36.400 euro; op 15 oktober neemt ze een besluit over het voorstel.

advertentie
advertentie