Afbeelding
Ferry Verheij

IFFG's Coming Out Day

5 oktober 2020 om 12:40 Film

GORINCHEM De afgelopen maand vonden de eerste IFFG vertoningen plaats in de coronaproof zaal van theater De Nieuwe Doelen. ,,We hadden alles goed voorbereid en doorgenomen met ons team en de vrijwilligers", vertelt directeur Anika van der Kevie. ,,De huidige omstandigheden vragen om extra aandacht voor onze bezoekers en instructies voor onze medewerkers. De veiligheid van onze gasten, maar ook van onze vrijwilligers, staat bovenaan."

Het IFFG heeft de aankleding en inrichting van het filmcafé verzorgd en biedt de bezoeker de ruimte om voor en na de film, op gepaste afstand, met elkaar in gesprek te gaan en na te genieten van wat zij op het grote doek zagen. ,,De eerste reacties zijn heel positief", aldus van der Kevie. ,,Natuurlijk zijn we heel blij dat we, in deze tijd met aangescherpte regels, de mensen toch kunnen verblijden met prachtige wereldcinema."

Zo staat aankomende zondag de Georgische film 'And Then We Danced' op het programma, in het kader van de wereld Coming Out Day. Op 'Coming-Outdag' wordt aandacht besteedt aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out. 'Coming-Outdag' wordt jaarlijks op 11 oktober gehouden en vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten. Sinds 2009 wordt deze dag ook in Nederland gevierd.

Na de film is er een panelgesprek met de Gorcumse wethouder Eelke Kraaijeveld en de kartrekker van de COC werkgroep Gorinchem. ,,Het IFFG kaart via het medium film graag actuele mondiale en sociale thema's aan, omdat dit het gesprek bevordert en het begrip voor elkaar vergroot", voegt de IFFG directeur toe. In de middag sluit de film 'Un Portrait de Jeune Fille en Feu' ook aan bij het thema van de dag.

Komende periode staan de deuren van het filmcafé elke maand open. Naast de Monday Movie Night programmeert IFFG diverse filmspecials. Er staat een breed aanbod klaar met films uit onder andere Algerije, Senegal, Spanje en Zuid-Korea. Thema's als machtsmisbruik, najagen van dromen, discriminatie, liefde en armoede komen aan bod. Het gehele programma en tickets zijn te vinden op www.iffg.nl.

IFFG in Theater De Nieuwe Doelen.
advertentie
advertentie