Afbeelding
Foto door Life Of Pix via Pexels

4 tips om de veiligheid binnen je bedrijf te verhogen

9 oktober 2020 om 09:30 Partnercontent

Dat het met de veiligheid binnen bedrijven in Nederland nog niet helemaal goed zit, blijkt uit cijfers van de Inspectie SWZ. Hieruit komt namelijk naar voren dat steeds meer werknemers in Nederland slachtoffer worden van een bedrijfsongeval, voornamelijk in de bouw. In 2019 waren er 106 meer slachtoffers dan het jaar ervoor. Hierbij maakt het niet uit waar je in Nederland werkzaam bent; ook in Gorinchem is het zaak om de veiligheid binnen bedrijven aan te pakken. In dit artikel lees je daarom enkele tips om de veiligheid binnen je eigen onderneming te verhogen om op die manier arbeidsongevallen te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen: kies voor preventie

Binnen sommige branches is het risico op een ongeval groter dan in andere branches. Een bouwvakker heeft over het algemeen een grotere kans om gewond te raken dan een freelance schrijver. Voor alle gevallen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Kijk daarom binnen je eigen branche altijd waar je preventieve maatregelen kunt nemen. Werk je in de bouw dan weet je als geen ander hoe goed een helm voor bescherming kan zorgen. Maar wat nog beter werkt, is om ervoor te zorgen dat zo’n helm eigenlijk helemaal niet nodig hoeft te zijn.

Ga daarom aan de slag met duidelijke veiligheidsvoorschriften binnen je bedrijf. Schaf bijvoorbeeld veiligheidsstickers, mondmaskers of veiligheidskleding aan voor duidelijke communicatie. Dit doe je heel eenvoudig en snel bij ARBOwinkel, een webwinkel die ontstaan is vanuit het ARBOcentrum. Zoals je wellicht weet, is het ARBOcentrum gespecialiseerd in veiligheid en opleidingen. Een opleiding op het gebied van preventie en veiligheid is ook een goede stap om de veiligheid binnen je bedrijf te verhogen.

Zorg voor de juiste en volledige brandveiligheid

In het kader van veiligheid bij bedrijven in Gorinchem en de rest van Nederland is het ook van groot belang om te kijken naar de brandveiligheid van het pand waarin gewerkt wordt. Er zijn vandaag de dag nog te veel bedrijven die nalatig zijn over de risico’s van een brand. Dat is zonde en gevaarlijk; een brand kan immers ontzettend gevaarlijk zijn en veel schade aanrichten. Gelukkig is er een aantal redelijk eenvoudige stappen dat je zelf kunt ondernemen. Controleer bijvoorbeeld waar de cruciale punten binnen je bedrijf zijn; de plekken die het meest brandbaar zijn. Leg deze vast en stippel een vluchtroute uit. Zorg ervoor dat die route overal in het gebouw duidelijk zichtbaar is.

Laat ook je bedrading controleren en kijk of alles veilig genoeg gesitueerd is. Plaats waar kan een rookmelder, evenals brandblussers, branddekens en andere hulpmiddelen die kunnen helpen om een brand te voorkomen. Wat ook belangrijk is, is om regelmatig een brandoefening te doen aan de hand van de vluchtroute. Op die manier weten medewerkers precies wat ze moeten doen en waar ze naartoe moeten in het geval er toch een brand uitbreekt. Kortom: investeer zo goed mogelijk in de brandveiligheid van je bedrijfspand en je hebt de veiligheid al voor een groot deel verhoogd.

Regelmatig onderhoud en keuringen van machines en apparaten

In een groot deel van de Nederlandse bedrijven waar arbeidsongevallen voorkomt, wordt gebruik gemaakt van een machinepark of zware materialen en apparaten. Zorg altijd voor de optimalisering van dit soort apparatuur en machines en zorg voor regelmatig onderhoud. Het liefst huur je een expert in om dergelijke machines om de zoveel tijd na te laten kijken. Een versleten onderdeel kan al gauw desastreuze gevolgen hebben voor de mensen die met zo’n machine moeten werken. En dat terwijl zoiets vaak heel snel en eenvoudig vervangen kan worden.

Hoewel je zoiets het liefst door een professional laat checken en eventueel repareren, kan het geen kwaad om je medewerkers mee te laten kijken - natuurlijk altijd op een veilige afstand. Zo worden zij bewust van hoe een bepaalde machine in elkaar zit en wat er kan gebeuren wanneer het wel mis zou gaan. Mocht er iets misgaan dan kunnen zij sneller anticiperen, omdat ze kennis hebben van hoe een machinepark of bepaalde apparatuur van binnenuit werkt.

Veiligheidsbewustzijn regelmatig verhogen

Wanneer bovenstaande regels en stappen omtrent veiligheid eenmaal bekend zijn, ben je nog niet klaar. Men moet niet alleen weten dat er iets aan veiligheid wordt gedaan binnen een bedrijf; die veiligheid moet bewust beleefd worden. Dat betekent dus dat je regelmatig aan de slag moet gaan met veiligheidsregels en -maatregelen, puur om medewerkers eraan te herinneren hoe je zo veilig mogelijk kunt werken.

Het zit in de natuur van de mens om in het geval van gewoonte of de sleur van werk na een bepaalde tijd iets minder efficiënt te gaan werken. Daar kunnen ongelukken door ontstaan. Zorg er dus voor dat sleur of gewoonte geen onveilige werkomgeving creëert. Mensen moeten actief getriggerd worden om constant te denken aan de veiligheid van henzelf en anderen op de werkvloer. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig cursussen en opleidingen doen met het hele team om helemaal up to date te blijven op het gebied van veilig werken. Creëer bewustzijn en geef zelf altijd het goede voorbeeld.

advertentie
advertentie