De Turkse moskee aan de Hoefslag
De Turkse moskee aan de Hoefslag Mirjam de Swart

Geen vrijdag gebed in Suleyman Celebi moskee

9 oktober 2020 om 12:34 Overig

GORINCHEM Vanwege de aangescherpte corona maatregelen wordt in de Turkse Suleyman Celebi moskee aan de Hoefslag de komende weken geen vrijdag gebed gehouden. Voor de coronacrisis werd het vrijdag gebed door zo’n 200 tot 300 mensen bezocht. De laatste maanden was dat aantal teruggebracht tot zo’n 100 bezoekers.

Donderdag is besloten het vrijdaggebed te schrappen, zo vertelt een woordvoerder namens het bestuur. “In overleg met de gemeente is besloten om het vrijdaggebed te schrappen, de dagelijkse gebeden gaan wel gewoon door. We hadden voor het vrijdaggebed al veel maatregelen genomen. Zo moest iedereen zijn eigen gebedskleed meebrengen en een mondmasker op. Ook hadden we desinfectiemateriaal en mocht het sanitair niet gebruikt worden”. Na het uitbreken van de coronacrisis en hervatting van de bijeenkomsten bleef het aantal bezoekers beperkt tot zo’n 100 mensen. “Veel mensen bleven thuis omdat ze geen risico wilden lopen. Vrijwilligers stonden bij de deur en verkochten maskers en namen de temperatuur op. Ook werd iedereen geregistreerd voor het contactonderzoek”. 

Bij de dagelijkse gebedsbijeenkomsten komen bijna nooit meer zo’n tien tot twintig mensen, deze blijven wel gehandhaafd. Tijdelijk zijn wel online bijeenkomsten geweest, maar voor het vrijdaggebed van deze vrijdag zal dat niet meer lukken, zo laat de woordvoerder weten. “We hebben zoveel mogelijk via facebook geprobeerd de mensen in te lichten over het niet doorgaan van het vrijdag gebed”. De Turkse moskee aan de Hoefslag telt zo’n 500 leden. 


advertentie
advertentie