Steeds meer mensen vinden werk of wisselen van baan.
Steeds meer mensen vinden werk of wisselen van baan. ANP

Aantal WW’ers in Groot-Rijnmond sterker gestegen dan landelijk

15 oktober 2020 om 09:19 Zakelijk

GORINCHEM In Groot-Rijnmond nam het aantal lopende WW-uitkeringen met 20,9% sterker toe dan landelijk in de periode van februari tot en met september. De landelijke toename bedroeg 15,9% in die periode. Het aantal openstaande online vacatures bij UWV in Groot-Rijnmond lag in de afgelopen coronamaanden ongeveer een kwart onder het niveau van februari. Landelijk is sprake van een vergelijkbare vacaturedaling.


Het effect van de coronacrisis is na een half jaar duidelijk zichtbaar op de ontwikkeling van de lopende WW-uitkeringen en de vacaturemarkt. Om de werkgelegenheid zo veel mogelijk in stand te houden ondersteunt de regering werkgevers met de achtereenvolgende NOW-regelingen (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid). Het meest recente steunpakket NOW-3 heeft een looptijd tot medio 2021.

Het aantal WW-uitkeringen nam toe, omdat vooral werknemers met een flexibel arbeidscontract hun baan verloren. UWV verstrekte in februari 25.100 WW-uitkeringen in Groot-Rijnmond. Dit aantal liep op tot 32.722 uitkeringen in mei, een stijging van 30,4%. Vervolgens zette zich een daling in naar 30.352 uitkeringen in september (-7,2% ten opzichte van mei). Per saldo gaan eind september 20,9% meer WW-uitkeringen naar werkzoekenden in Groot-Rijnmond dan in februari. In heel Nederland was de toename met 15,9% ten opzichte van februari lager. De grootste veranderingen deden zich voor bij de jongere leeftijdsgroepen. In de eerste drie maanden was er een forse stijging van het aantal WW-uitkeringen en daarna een daling. Deze daling wordt mede veroorzaakt door aflopende WW-rechten voor jongeren.

Het aantal vacatures nam af, omdat de personeelsbehoefte door afnemende bedrijvigheid verminderde en werkgevers ook voorzichtiger werden met het aannemen van nieuw personeel. Van februari op maart was de daling van het aantal vacatures het grootst. Eind februari waren bijna 23.700 openstaande online vacatures bij UWV beschikbaar voor werkzoekenden in Groot-Rijnmond. Eind maart waren dat er nog 17.000 (-28,3%). Daarna vertoonde het aantal vacatures een golfbeweging op dat niveau. De vacaturedaling in Groot-Rijnmond tussen februari en september wijkt nauwelijks af van de landelijke daling. In beide gevallen daalde het aantal online vacatures met een kwart. Voor de dienstverlenende en commerciële beroepen nam het aantal vacatures het sterkst af.

Door de toename van het aantal werkzoekenden en de afname van het aantal vacatures zijn meer inspanningen nodig om aan het werk te komen. UWV biedt ondersteuning bij de zoektocht naar nieuw werk, door mee te denken over de mogelijkheden die werkzoekenden hebben en advies te geven over solliciteren, de inzet van sociale media en bij- of omscholing. Omdat er in bepaalde sectoren - zoals de zorg en het onderwijs - juist wel veel vacatures zijn op dit moment, kan omscholing goede mogelijkheden bieden voor werkzoekenden die in een andere sector aan het werk willen.

advertentie
advertentie