Door de aanwezigheid van huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen konden deze huizen eerder niet worden gesloopt.
Door de aanwezigheid van huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen konden deze huizen eerder niet worden gesloopt. Lucas Versteeg

Zorgen bij Groen-Links en ChristenUnie/SGP over bedreigde diersoorten

15 oktober 2020 om 12:06 Overig

GORINCHEM De raadsleden Rutger van Breemen (Groen-Links) en Marjo Molengraaf (ChristenUnie/SGP) zijn bezorgd over het ontbreken van onderzoek naar bedreigde diersoorten bij sloop van gebouwen in de stad. Ze hebben samen schriftelijke vragen gesteld aan het college. 

Via betrokken bewoners kregen beiden signalen dat bij sloop geen aandacht meer is voor bedreigde diersoorten zoals vleermuizen en enkele vogelsoorten. ,,Tot zo’n vijf, zes jaar geleden zag je dat bij het ontdekken van bedreigde diersoorten de sloop een half jaar uitgesteld moest worden. Dat is onhandig en toen is het beleid veranderd en gekeken hoe kan worden voorkomen dat sloop uitgesteld moet worden. Als je bijvoorbeeld weet dat je in mei wilt slopen, dan zorg je dat alles dicht gekit wordt, zodat die dieren zich niet in het pand kunnen nestelen”, zo vertelt Rutger van Breemen. Via enkele betrokken bewoners kregen beide raadsleden signalen dat dat niet meer gebeurt en vragen ze zich af of er vooraf wel onderzoek gedaan wordt naar die bedreigde diersoorten. Als voorbeelden van panden noemen ze Avres op Avelingen, de voormalige PTT-centrale in de Haarwijk, Hotel Gorinchem en het oude Strago-gebouw.

Groen-Links en ChristenUnie/SGP vragen nu het college waarom de onderzoeken bij de genoemde panden achterwege zijn gebleven en willen weten wat de geldende procedures zijn als het gaat om bedreigde diersoorten in relatie tot sloop van gebouwen. Ze willen tevens van het college weten wat ze gaat doen om dit in de toekomst te voorkomen. 

advertentie
advertentie