Afbeelding
Foto door Vecislavas Popa via Pexels

Een prettige nachtrust door verduisterende raambekleding

19 oktober 2020 om 13:46 Partnercontent

Wanneer heb je voor het laatst echt goed kunnen doorslapen? Dat is vast lang geleden, weet je hoe dit komt? Word je afgeleid door externe prikkels zoals geluid of licht, stress op je werk of heb je er toch weer een complete serie doorheen gejaagd? Er zijn veel redenen waarom je niet goed slaapt, er is één belangrijke reden die je weerhoudt van een goede nachtrust en dat is een gebrek aan duisternis. Slapen doen we van nature in het donker, en sinds de ontdekking van vuur hebben we geen moment meer geslapen volgens het natuurlijke ritme. Dat we het op commando licht kunnen maken met energiezuinige LED verlichting is prachtig, zou het niet mooi zijn als we de slaapkamer ook met een druk op de knop konden verduisteren? Met verduisterende rolgordijnen is het mogelijk, we leggen je precies uit hoe dit werkt.

Hoe werkt jouw circadiaanse ritme?

De aarde draait in een periode van 24 uur om de zon. Al het leven op aarde is ingesteld op deze rotatie. Zelfs dieren die die onder de zeespiegel leven en nog nooit daglicht hebben gezien weten dit. Ze ervaren eb, vloed en andere veranderingen die gedurende de dag plaatsvinden. Daarom hebben dieren geen horloge nodig om te weten hoe laat het is, zo weet een haan precies wanneer het tijd wordt om de omgeving wakker te maken. Door verschillende oorzaken is ons circadiaanse ritme verstoord geraakt. Naast de 24-uur economie heeft het vooral ook met licht te maken.

Licht en duisternis

De zon komt op in het oosten en gaat weer onder in het westen. Het maakt niet uit waar je woont op de aardbol, dit is altijd het geval. Maar de tijdsduur kan verschillen, in Noorwegen kan het zelfs de hele dag licht zijn of juist donker afhankelijk van het seizoen. Rond de evenaar verloopt zonsondergang sneller dan bijvoorbeeld in Nederland of België. In de zomer kan het tot tien uur nog vrij licht zijn buiten, dit kan de nachtrust verstoren. Door verduisterende raambekleding in de slaapkamer te installeren kun je op ieder moment van de dag absolute duisternis creëren, en dit zal jouw nachtrust verbeteren.

Geen licht, geen afleiding

Op zich is het heel eenvoudig om het donker te maken; sluit je ogen. Was het maar echt zo makkelijk, want jouw oogleden sluiten niet al het licht buiten. Daarnaast open je haast automatisch je ogen als er licht is, dit is ‘ingeprogrammeerd’ in ons brein. Straatverlichting kan heel veilig zijn en inbrekers weren, de ‘lichtvervuiling’ om ons heen zorgt er wel voor dat we minder goed slapen. Net zoals telefoons eigenlijk geen plaats hebben in de slaapkamer, geldt dit ook voor licht. Een smartphone kun je tenminste nog uitschakelen, je hebt geen invloed op kunstlicht in de nacht en zonlicht in de ochtend.

Duistere zaken

Op de slaapkamer wordt vaak gekozen voor wat meer eenvoudige gordijnen, van een lichter materiaal dan in de huiskamer. Dit kan een kwestie van kosten zijn, of om de kamer ruimtelijker te doen lijken. Wat ook de reden mag zijn, het is niet bevorderlijk voor je nachtrust. Verduisterende gordijnen bieden de controle op licht en donker waar je naar op zoek bent. Er zijn veel opties met mooie materialen leverbaar. Daarbij scoren met name rolgordijnen heel goed, omdat ze strak naar beneden rollen en zo absoluut geen licht meer doorlaten. Het is dan wel een voorwaarde dat de maten precies aansluiten op het venster, daarmee vallen de meeste standaard rolgordijnen af.

Automatische raambekleding

Als je investeert in een goede nachtrust met verduisterende gordijnen, denk dan ook direct aan een elektrische buismotor voor bediening op afstand. Je kunt dan met een druk op de knop, met een afstandsbediening of met je smartphone de gordijnen bedienen. Dit werkt niet alleen in de slaapkamer, maar door de gehele woning en zelfs buitenshuis als je dit handig vindt. Naast verduistering kun je gordijnen ook gebruiken als zonwering, je kunt tot enkele graden besparen in hete zomers.

Huisautomatisering

Een systeem met bediening op afstand werkt al uitstekend, in combinatie met smart home functionaliteit zoals de Somfy PoweredBlinds deze ondersteunen kun je nog veel meer bereiken. Zo kun je de gordijnen op specifieke tijden laten openen of sluiten, bijvoorbeeld om jouw circadiaanse ritme te trainen. Het is mogelijk om een lichtsensor te installeren, zo wordt het voortaan echt donker wanneer dit de bedoeling is. We adviseren in dit geval ook zeker om een nachtlampje of andere vorm van verlichting te koppelen. Want donker zal voortaan ook écht donker zijn! Je kunt een dergelijke lamp aan een bewegingsmelder koppelen, of via dezelfde app waar je ook de raamdecoratie op maat mee bedient. Zo woon je slimmer en slaap je beter!

advertentie
advertentie