Gert de Boon, Geertjan Evers en Cees van DisHypotheekshop Gorinchemwww.hypotheekshop.nl/gorinchem0183 – 89 30 10gorinchem1295@hypotheekshop.nl
Gert de Boon, Geertjan Evers en Cees van DisHypotheekshop Gorinchemwww.hypotheekshop.nl/gorinchem0183 – 89 30 10gorinchem1295@hypotheekshop.nl Hypotheekshop
De Hypotheekspecialist

Scheiden en toch je woning houden

21 oktober 2020 om 14:12 Zakelijk

Naast de emotionele impact van een scheiding zijn er ook complexe financiële gevolgen. In zo’n spannende tijd wil je één ding heel graag: in je huis blijven wonen! Het kan er op het eerste gezicht op lijken dat de woning verkocht moet worden. Mogelijk valt er een salaris weg, of ga je minder werken waardoor er minder hypotheekbudget overblijft. Toch zijn er vaak mogelijkheden om de woning te kunnen behouden.

HULP VAN OUDERS Bijvoorbeeld met financiële steun van je ouders. Als zij een koopwoning met geen of een lage hypotheek hebben, dan kunnen zij mogelijk helpen. Hoe? Middels de zogenoemde leen-schenk constructie. Dat is een beetje technisch, maar we leggen het graag uit. Als je ouders een lage hypotheek of hypotheekvrije woning hebben, kan de overwaarde van het pand worden opgenomen. Voorbeeld: bij een overwaarde van € 50.000 tegen 1,5% zonder aflossing zijn de maandelijkse lasten €62,50. Dit betaal jij aan je ouders en zij ‘schenken’ dit weer terug. Dan heb je geen lasten, maar wél een bedrag om je huidige hypotheek mee te kunnen verlagen. Je ouders betalen feitelijk € 62,50 om jou in je huis te kunnen laten wonen. Een andere optie is helpen door spaargeld te investeren in jouw woning. Je ouders hoeven dan geen extra hypotheek te nemen.


ANDERE MOGELIJKHEDEN Natuurlijk heeft niet iedereen die gaat scheiden ouders met een (bijna) hypotheekvrij huis. Gelukkig zijn er vaak nog andere mogelijkheden om je huis te kunnen behouden; zéker bij hypotheken die onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vallen. Regelmatig spreken wij mensen waarvan de financiële situatie gaat veranderen en gelukkig kunnen we vaak helpen. Het belangrijkste is een hypotheekvorm te vinden die past bij jouw nieuwe financiële situatie én bij je toekomst. Vanuit deze ervaring zeggen we dan ook: laat ons éérst alle mogelijkheden voor je bekijken, voordat je een beslissing neemt.

Ken jij iemand die voor een grote wijziging in zijn leven staat, of voorzie je voor jezelf een verandering met impact op je financiële situatie? Maak een afspraak voor een goed gesprek met persoonlijke aandacht.


TIP Ps: komt je er samen niet uit? Neem een goede mediator in de arm. Die maakt een opzet voor de financiële verdeling, waardoor je snel helderheid en zekerheid hebt. Daarnaast kijkt de mediator ook naar (wettelijke) omgangsvormen als er kinderen zijn. Dat heeft wellicht niet direct met de hypotheeklast te maken, maar weten waar jullie allemaal aan toe zijn kan in een scheidingssituatie wel zoveel rust geven. Bij het vinden van een mediator kunnen we je helpen.

advertentie
advertentie