Afbeelding
Coltrui

Wordt de coltrui een herfst trend?

29 oktober 2020 om 07:07 Partnercontent

De coltrui; de coltrui heeft de laatste jaren zijn intreden gedaan onder het grote publiek. Wanneer je kijkt naar tien jaar geleden, droegen weinig mensen een coltrui, maar in het jaar 2016 en 2017 heeft de coltrui een ware comeback gemaakt. Vele mensen op TV, zoals Frank de Boer draagt een coltrui bij het analyseren van voetbalwedstrijden. En mannen nemen het vervolgens over. Een coltrui is uitstekend te combineren met andere delen van je outfit. Benieuwd naar waar de coltrui vandaag komt en wie bekende coltrui-dragers zijn? Lees dan snel verder.

Wanneer is de coltrui ontstaan

De heren coltrui is één van de weinige kledingstukken dat de laatste jaren door zo’n groot publiek wordt gedragen. De oorsprong van de coltrui ligt rond de 15de eeuw. De coltrui is terug te leiden naar Ierland, Aran Eilanden. Deze eilanden liggen in de Noord-Atlantische oceaan en zijn geweldige viswateren. Het nadeel van het gebied is dat het vrij koud kan worden. De vissers van de Aran Eilanden ontwikkelde de coltrui ter bescherming van de kou. De truien werden gemaakt van zeer dikke wol, waarbij de vissers de kraag van de trui naar boven konden rollen (zoals de coltrui tegenwoordig er uit ziet).

Door de jaren heen vindt de coltrui zijn weg naar Amerika een Engeland, waarbij een dunnere versie van normaal katoen bij uitstek geschikt is voor het sporten. Sporten waarbij je de coltrui steeds veel gedragen wordt, zijn golf, polo, wielrennen en paardrijden. Tijdens de “roaring twenties” begonnen bekende filmsterren de coltrui te dragen. Een bekende coltrui drager uit die tijd is Errol Flyn. Doordat steeds meer bekende mensen de coltrui droegen, won de coltrui aan populariteit. Tegenwoordig worden coltruien gemaakt van dunner wok, zoals geelong wol en merino wol.

De coltrui en zeevaart

De coltrui heeft zijn oorsprong vanaf het vissen en zeevaart niet verloren. Tijdens WOII was de coltrui een zeer geliefd kledingstuk bij zowel de Duitse marine, Amerikaanse marine en het Engelse leger.

Na de Tweede Wereldoorlog bleven veel jonge Amerikaanse en Engelse veteranen de coltrui dragen naar bijvoorbeeld de universiteit. De coltrui werd het onofficiële kledingstuk van de Beatnik subcultuur. Deze dichters, filosofen en muzikanten droegen de coltrui in combinatie met een chino, laarzen en zo nu en dan een baret.

Wie zijn bekende coltrui dragers?

De coltrui bestaat zoals genoemd al meerdere eeuwen en kent een lange, interessante geschiedenis. Geen wonder dat vele beroemdheden en wereldleiders fervente aanhangers zijn van de coltrui. Kijk maar eens naar de bekende Amerikaans kunstenaar, filmregisseur en auteur Andy Warhol was vaak te zien met een zwarte coltrui. Toch is misschien wel de meest iconische coltrui drager Steve Jobs, die zelfs op belangrijke lanceringen van de iPhone simpelweg een broek en een coltrui droeg.

Kun je een coltrui dragen naar werk?

De coltrui wordt blijft een stijlvol kledingstuk, maar of je deze ook naar je werk aankunt, is te betwijfelen. Het is aan te raden om dit vooraf eerst te vragen. Wanneer je werkt in het zakelijke district kan het not done zijn om een coltrui aan te trekken naar je werk. Toch zie je dat een pak af en toe gecombineerd met een pullover in plaats van een overhemd. Dit kan er erg stijlvol uit zien. Over het algemeen is dus afhankelijk in welke branche je werkzaam bent. In de advocatuur en bankwezen zal een coltrui niet zo snel worden geaccepteerd. Ben je werkzaam in bijvoorbeeld de makelaarsbranche, dan is de coltrui prima te combineren met een nette chino, pantalon of spijkerbroek.

Wordt de coltrui een herfst trend? Ja, de coltrui is een herfst trend en dat blijft zo. Ben je op zoek naar een nieuwe coltrui? Kijk dan eens op de heerenzaak.nl - een groot aanbod coltruien online.

advertentie
advertentie