Tweede steunronde voor maatschappelijke organisaties

30 oktober 2020 om 17:16 Overig

GELDERMALSEN De gemeente heeft sinds maart van dit jaar een compensatieregeling. De regeling is voor maatschappelijk organisaties die door het coronavirus financieel in de problemen komen. Non-profit organisaties, zoals dorpshuizen, sportverenigingen, het culturele verenigingsleven, bibliotheken en musea komen in aanmerking. De regeling is verlengd tot 31 december 2020. 

Wethouder Rutger van Stappershoef: ,,Het coronavirus heeft nog steeds veel impact op onze samenleving. Het is voor veel maatschappelijk organisaties een lastige periode. Sommige houden nauwelijks het hoofd boven water. Eerder dit jaar begonnen we met een compensatieregeling voor die organisaties. Voor de periode van 15 maart tot en met 31 juli dienden 44 partijen een aanvraag in. Het gaat om een totaalbedrag van 138.000 euro. In vrijwel alle gevallen sprong de gemeente financieel bij. We willen nu in de tweede coronagolf alle organisaties opnieuw de mogelijkheid bieden om van deze tweede steunronde gebruik te maken. We verlengen de regeling tot 31 december 2020.”

TWEEDE STEUNRONDE De eerste steunronde liep tot 1 augustus 2020. Hiervoor stelde de gemeenteraad 500.000 euro beschikbaar als vangnet. Het restant van dit budget wordt nu verder ingezet voor een tweede steunronde. De tweede steunronde betreft de periode van 1 augustus tot 31 december 2020. Richting het einde van het jaar bekijkt de gemeente West Betuwe of er aanvullende stappen nodig zijn.

HOE WERKT HET? De gemeente helpt maatschappelijk organisaties bij een financieel nadeel tot maximaal 15.000 euro. We vergoeden daarvan 50 procent, tot 7.500 euro. Bedragen tot 500 euro zijn voor rekening van de organisatie. Het gaat om aantoonbaar financieel nadeel als gevolg van het coronavirus. Naast deze financiële compensatie gaat de gemeente tot 31 december coulant om met uitstel van betaling van huur en leningen. De organisaties hoeven tot die datum geen huur of leningen te betalen. Zij moeten dit uitstel wel aanvragen bij de gemeente. Eerder werd ook al besloten om verstrekte subsidies aan maatschappelijke organisaties voor 2020 niet terug te vorderen.

Organisaties kunnen de regeling aanvragen via www.westbetuwe.nl/compensatieregeling. Daar vinden zij alle informatie en voorwaarden. De gemeente beoordeelt of de organisatie in aanmerking komt voor de regeling.

advertentie
advertentie