Denise van den Heuvel
Denise van den Heuvel Johannes van Camp

Samen sta je sterk: one love, one heart

2 november 2020 om 09:58 Maatschappelijk

GORINCHEM Van 9 tot en met 13 november is de landelijke Week van Respect. In Gorinchem hebben ze genoeg activiteiten voor een hele maand. Het thema is dit jaar: samen ben je vrij. De activiteiten zijn dit jaar door corona natuurlijk een beetje anders. Hetzelfde zijn de mooie verhalen van onze stadsgenoten. Zij delen hun ervaring met respect en tolerantie. In vijf afleveringen presenteren ze in deze krant en op de website respect.gorinchem.nl een selectie verhalen van stadsgenoten over ‘samen ben je vrij’.

Mensen met een chronische ziekte voelen zich soms niet vrij. Ze kunnen niet altijd doen wat ze willen. Dat is soms best moeilijk. Maar samen met anderen kan er juist ook heel veel wel.

Denise is een jonge Gorcumse vrouw met de chronische longziekte astma. Aan de buitenkant zie je daar niks van. Dat maakt het voor anderen soms moeilijk te begrijpen dat zij iets niet kan. Dankzij hulp van lieve mensen in haar omgeving kan zij juist steeds meer.

MUZIEK GEEFT KRACHT EN VERBINDING ,,Vorig jaar ben ik op vioolles gegaan en daarna ben ik gevraagd te komen spelen in het leerorkest van het Gorcums Symfonieorkest – Merwe Sinfonietta. Daarnaast zing ik bij de Zangwerkplaats, waar ik ook mag komen op momenten dat het wat minder met me gaat. Bij de muziekverenigingen vind ik veel steun. Dan leg ik uit dat ik een chronische longziekte heb en daardoor soms niet mee kan doen. ‘Oh, dat geeft helemaal niet, daar kunnen we rekening mee houden’, is dan hun reactie.’ Door de corona moet ik meer thuisblijven. Muzikanten speelden via de livestream liedjes voor me. Daar word ik echt blij van. Muziek is voor mij belangrijk. Iemand zei een keer tegen mij: muziek is emotie. En dat is zeker waar. Je kan er veel in kwijt.”

INSPIREER ELKAAR Het gaat nu best goed met Denise, maar er was ook een mindere periode. ,,Toen het slechter ging, begrepen mensen soms niet waarom ik iets niet kon. Uiteindelijk gaat het om iemands karakter. Als je elkaar inspireert, kun je wat van elkaar leren. Met de juiste mensen om je heen kun je veel bereiken. Iedereen heeft zijn talenten. Tegen iedereen wil ik zeggen: blijf geloven in je hoop, dromen en vrijheid, samen met anderen. One love, one heart, zoals Bob Marley zingt.”

WEES VRIENDELIJK VOOR ELKAAR Nu met corona staan sociale contacten natuurlijk op een laag pitje. Vooral mensen met een longziekte moeten heel erg oppassen en uit bescherming contacten vermijden. Denise: ,,Mijn vrienden en familie spreek ik vrijwel dagelijks telefonisch of via Whatsapp. Ik ben blij dat ik fijne mensen om me heen heb. Het valt me trouwens op dat juist nu in deze coronatijd mensen steeds behulpzamer worden. Mijn buren bijvoorbeeld, vragen of ze iets voor me mee kunnen nemen uit de winkel en tonen veel belangstelling. Ook van anderen krijg ik positieve aandacht.

Houd dat vast met elkaar. Het is belangrijk dat er respect is in de samenleving. Dan ontwikkel je je samen op een positieve manier. Samen sta je sterk. Wees vriendelijk voor elkaar en help elkaar waar dat nodig is. Wees jezelf, geloof in jezelf en met elkaar. Ga positief door het leven.”

In een vrije samenleving mag iedereen zijn eigen keuzes maken in het leven. Denk hierbij aan studie, kleding, werk, kinderen. ,,Kon jij ook altijd vrij kiezen? Ben je altijd gerespecteerd om wie je bent? Of moest je een hindernis nemen om te kunnen zijn wie je nu bent? En wie heeft jou daarbij geholpen? Heb jij ook een bijzondere ervaring met respect en tolerantie? Wil je iemand die jou helpt om je vrij te voelen in het zonnetje zetten? Deel je verhaal met de stad. Stuur een bericht naar respect@gorinchem.nl.”

ACTIVITEITEN
3 november: Mantelzorg Walk & Talk
Dinsdag 3 november is de wekelijkse Walk & Talk wandeling speciaal gepland voor mantelzorgers. Ondersteuning of verzorging van familieleden is een zware taak, vooral in deze lastige tijd. Natuurlijk kun je je verhaal kwijt bij vrienden, maar werkelijk begrip vind je bij mensen in dezelfde situatie. Wandel daarom mee, om elkaar te ontmoeten, ervaringen te delen en een gezellige ochtend of avond te hebben in de buitenlucht. De wandelingen van ongeveer 3,5 km zijn van 10.00 – 11.00 en van 19.00 – 20.00. Voor informatie en aanmelden: Jacqueline Blom, j.blom-geluk@gorinchem.nl of 0183-659540.

7, 12 en 20 november: Wandeling Kijk in je Wijk
Wat weet jij eigenlijk van jouw wijk? Tijdens de wijkwandeling van 1,5 uur verrast gids Anika je met verhalen en unieke locaties. Je wandelt met haar langs bijzondere plekken en gaat op zoek naar verborgen geschiedenis en cultuur. Kijk in je wijk is bedoeld om mensen uit de buurt het moois in hun eigen wijk te laten zien en verhalen te delen. Wandelingen starten telkens om 15.00 uur. Keuze uit: Gildenwijk, Lingewijk en Haarwijk. Deelna-me gratis. Aanmelden bij Ayse Cosar via a.cosar@gorinchem.nl.

advertentie
advertentie