Jeroen van RosmalenHoveniersbedrijf Van Rosmalenwww.vanrosmalentuinen.nl0183-304840info@vanrosmalentuinen.nl
Jeroen van RosmalenHoveniersbedrijf Van Rosmalenwww.vanrosmalentuinen.nl0183-304840info@vanrosmalentuinen.nl Hoveniersbedrijf Van Rosmalen
Hovenier Van Rosmalen

Genieten van de lente? Begin nu vast

3 november 2020 om 09:34 Zakelijk

Het voorjaar is iets waar we met zijn allen altijd reikhalzend naar uitkijken, zelfs als de winter nog moet beginnen. Om de lente, met al zijn mooie en vrolijke kleuren, straks wat eerder de tuin in te trekken, kun je het beste nu al bollen gaan planten. 

Deze periode heeft de bodem een goede temperatuur, waarin het plantje zich alvast rustig kan gaan zetten. Natuurlijk kun je ook in het voorjaar planten, maar dan komt de warmere periode er alweer sneller aan. Als het plantje zich dan nog niet helemaal goed heeft gezet veroorzaakt dit stress. Dit is dus een mooi moment om nu alvast de bollen tussen de vaste beplanting te zetten, opdat je straks die mooie voorjaarskleuren in je tuin hebt. Maar let op: een kleine Keukenhof is leuk, maar wees niet te scheutig met de aantallen bollen. Dat kan namelijk nadelig uitpakken voor de vaste planten die je al hebt staan. Doordat de bolplanten eerder opkomen kunnen zij, als ze met te veel zijn, de vaste planten belemmeren in hun groei. Zorg dus voor voldoende evenwicht en ruimte.

LASAGNE IN EEN POT Toch graag veel lenteplanten met afwisselende kleuren? Dan kun je dat creatief oplossen door te werken met mooie potten en manden. Als je de bollen van de vroeg-, midden- en laatbloeiers op de juiste volgorde en diepte plant, heb je er het hele seizoen plezier van omdat dan straks het ene na het andere plantje uitkomt. Een mand of pot met bollen maken is als het bereiden van lasagne: laagje voor laagje. Onderin doe je de tulpenbollen, daarboven de narcissen en in de bovenste laag de winterviolen. Dat laatste plantje doet het sowieso altijd goed, want zolang het niet vriest blijft hij mooi groeien en als er al een keer vorst is sterft hij niet af. Andere planten die zorgen voor een echte lente-look zijn natuurlijk de krokussen, de blauwe druifjes en de sneeuwklokjes.

Hoe eerder je de bol in de aarde zet, hoe vroeger hij in het voorjaar tot bloei komt. Let er wel op dat de pot of mand die je gebruikt zijn water kwijt kan. Als er te veel water in de pot blijft zitten gaan de bollen rotten en dan mislukt je kleurenoogst.


WINTERBEMESTING Het wel of niet aan de slag gaan met voorjaarsplanten is natuurlijk optioneel. Dat is de winterbemesting, waarvoor het nu echt tijd is, niet. Voor het goed kunnen afharden van de plantencellen is het van belang dat iedere tuin, nieuw aangelegd of reeds bestaand, voorzien wordt van de juiste winterbemesting. De meststoffen worden nu namelijk omgezet in bruikbare bestanddelen, die dan in het voorjaar dankbaar zullen worden opgenomen door de plant.

advertentie
advertentie