Alle kinderen krijgen de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier verschillende muziekinstrumenten te ontdekken.
Alle kinderen krijgen de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier verschillende muziekinstrumenten te ontdekken. Jenaplan

Jenaplanschool Gorkum, daar zit muziek in

3 november 2020 om 15:41 Onderwijs

GORINCHEM Dit schooljaar is voor de Jenaplanschool Gorkum een feestelijk jaar. In de school die op een centraal punt in Gorinchem staat en traditioneel vernieuwingsonderwijs aanbiedt, zit letterlijk en figuurlijk muziek. Na een grondige renovatie en verbouwing zijn ze dit jaar begonnen met iets unieks; een muziekcarroussel. Alle kinderen krijgen de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier verschillende muziekinstrumenten te ontdekken. Daarnaast leren ze om samen muziek te maken en dit past perfect binnen de school waar samen leren en groeien het motto is.

Wanneer je op een willekeurige vrijdagmiddag de Jenaplanschool Gorkum binnenloopt, hoor je uit alle lokalen muziek. Er wordt door de kinderen o.a. trompet gespeeld, saxofoon, dwarsfluit, gitaar en er wordt gezongen. Vanaf deze week krijgen ook de jongste kinderen les in dansen, toneel, musical of percussie. Dit is mogelijk gemaakt door een samenwerking met de muziekvereniging De Bazuin en een groep enthousiaste ouders. Kinderen maken in de periode tot de kerstvakantie kennis met de instrumenten en kiezen daarna voor een instrument waar ze verder in willen leren. Onder begeleiding van een professionele dirigent zullen ze de daarop volgende periode gaan werken aan een gezamenlijk muziekstuk. De kinderen vormen op deze manier met elkaar een kinderorkest en zullen aan het einde van het schooljaar een concert geven waarbij gedanst, gezongen en muziek wordt gemaakt.

Naast dit unieke muziekproject, gebeurt er nog veel meer binnen de Jenaplanschool Gorkum. De middelgrote school in de groene wijk Wijdschild is goed bereikbaar vanuit verschillende delen van de stad. Ouders kiezen bewust voor dit type onderwijs omdat de kinderen naast de basisvakken rekenen, lezen en spelling zoveel meer leren. Zo leren ze om samen te werken, om zichzelf te presenteren en om zelfstandig te plannen en te werken. Ze worden voorbereid om de wereld in te stappen.

Omdat jenaplanonderwijs rondom projecten werkt, is het een type onderwijs wat levendig, prikkelend en uitdagend is. Kinderen brengen dat wat ze hebben geleerd zoveel mogelijk in de praktijk waardoor ze meer gemotiveerd zijn en waardoor ze ervaren wat ze leren. Zo gaan ze bijvoorbeeld bij het project Industrialisatie naar het spoorwegmuseum en komt er bij het project ‘In het bos’ een roofvogel demonstratie en ontleden de kinderen braakballen. Ouders kiezen ook voor deze school omdat ze meer betrokken worden bij het onderwijs. Niet alleen de kinderen werken veel samen, ook de ouders werken samen met de school.

LEREN PROGRAMMEREN Alhoewel jenaplanonderwijs al lang bestaat is het goed toepasbaar in de huidige tijd en richt het zich op de vaardigheden die nodig zijn in de 21e eeuw. Een voorbeeld hiervan is dat kinderen leren programmeren. De school beschikt over een groot aantal materialen van Lego WeDo waarmee lessen programmeren worden vormgegeven. Ouders die interesse hebben om meer te zien van de school en sfeer te proeven, kunnen contact opnemen per mail (Admin.jenaplan@stichtingovo.nl) of telefonisch (0183-690571).

advertentie
advertentie