Jolanda in haar weverij.
Jolanda in haar weverij. Eline Lohman

‘Weven is heel rustgevend’

4 november 2020 om 19:17 Zakelijk

GORINCHEM Nieuw in Gorinchem is Weverij Studio Roodenburg, aan de Langendijk 73. Jolanda Roodenbrug brengt met haar unieke concept de wereld van de weverij tot leven.

door Eline Lohman

Wie de studio binnen loopt, ziet gelijk waar het om draait: weven. Allerlei vloerweefgetouwen staan opgesteld in de ruime zaak. Hier laat Jolanda de ambacht van het weven zien. ,,Ik kom uit de textielwereld; ik heb de modevakschool gedaan. Voordat ik in Gorinchem kwam wonen werkte ik voor Joop van den Ende, voor theater, film en televisie en maakte ik onder meer kostuums. Ik heb een eigen bedrijf gehad in bedrijfskleding en heb een tijdje in de fietsenzaak van mijn man gewerkt, maar nu de kinderen wat groter zijn, begon mijn eigen passie weer te kriebelen.”

EIGEN WEVERIJ En die passie is dus weven. Jolanda deed de ambachtelijke weefopleiding in Amsterdam en is sinds twee jaar professioneel wever. Nu besloot ze dat het tijd was om een eigen weverij te starten. ,,Ik wil weven meer op de kaart zetten. Het ambacht is door industrialisatie helemaal verdwenen en er wordt op de academie ook geen les in gegeven. Daardoor weten mensen niet meer hoe stoffen worden gemaakt. Het weven van een stof is een aparte productie, dus ik wil mensen graag laten zien hoe dat in zijn werk gaat. En daarnaast is het ook ontzettend leuk om zelf je stof te kunnen weven.” Daarom gaat Jolanda in haar weverij ook lesgeven. Ze biedt vanaf woensdag 11 november een basiscursus aan van vijf weken , waarbij deelnemers - maximaal drie in verband met corona, zodat er genoeg afstand gehouden kan worden en er niet teveel mensen in de ruimte zijn - één dag per week van 10.00 tot 16.30 uur aan de slag gaan. Er kan gekozen worden uit de woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag.

ZELF AAN DE SLAG ,,Zo kunnen mensen leren hoe het proces werkt. In theorie, maar ook in de praktijk, want de deelnemers gaan ook zelf aan de slag om te leren weven. Na vijf weken kunnen ze een zelf geweven handdoek mee naar huis nemen. Weven vraagt veel uitleg, want veel mensen kennen het niet meer. De tijdsgeest is ernaar: mensen zijn zich bewust van het milieu en willen zelf iets maken. Wat ik doe, is iets heel nieuws - in Nederland ben ik de eerste die een weverij als deze opzet.”

Jolanda raakt niet uitgepraat over het weven. Het is haar grote passie. ,,Weven doe je met je handen, je moet je concentreren en het is het heel rustgevend om te doen. Je werkt achter het weefgetouw en die paar vierkante meter is helemaal van jezelf. Je creëert zelf iets, er komt geen elektriciteit aan te pas. Ik ben ook coupeuse en wil in de toekomst mogelijk ook naailessen gaan geven of lessen kleding vermaken. Verder komen er kleinere weefworkshops, zoals van een paar uur of een dag.”

Wie op een laagdrempelige manier kennis wil maken met weven, kan binnenlopen in de weverij om met een strook stof, zogenoemde vodden, het proces uit te proberen. Dit is een speciaal project dat Jolanda opgezet heeft: ‘Verbinding in Coronatijd'. Uiteindelijk ligt er een lange loper van 20 meter, helemaal gemaakt door inwoners van Gorinchem of andere passanten. Iedereen kan een stukje maken.

a[ Wie zich in wil schrijven voor de cursus kan kijken op www.studioroodenburg.nl.

advertentie
advertentie