Eva Dansen (SP) stelde vragen over mogelijke zorgwinsten
Eva Dansen (SP) stelde vragen over mogelijke zorgwinsten Tim Hartman

Geen ‘zorgwinsten’ in Gorinchem

12 november 2020 om 13:21 Overig

GORINCHEM De gemeente Gorinchem heeft geen signalen dat ze zorgaanbieders inhuurt die stevige winsten maken. Dat schrijft ze in reactie op vragen van SP raadslid Eva Dansen.

De vragen werden gesteld naar aanleiding van een onderzoek van Follow the Money in de provincie Noord-Brabant en publicaties in het Brabants Dagblad. Ze vroeg het college in kaart te brengen hoeveel zorggeld op deze wijze uitgegeven is. De gemeente laat weten dat alle zorgaanbieders worden ingehuurd via Service Organisatie Jeugd van Zuid-Holland-Zuid. Het in totaal om 180 zorgaanbieders die jaarlijks een productieverklaring en accountantsverklaring moeten overleggen. Bij zes organisaties leidde dat tot vervolgvragen, die afdoende zijn beantwoord. 

De gemeente Gorinchem werkt wel een nieuw inkoopkader, waarbij ook de Wet Normering Topinkomens wordt toegepast. Verder gaat de gemeente onderscheid maken tussen zware, complexte jeugdhulp en lichtere vormen van jeugdhulp. Zo kan ze ook verschillende tarieven hanteren. ,, Grote aanbieders van zware zorg krijgen daardoor een betere dekkende vergoeding en aanbieders van lichtere zorg ontvangen een lagere passende vergoeding”, zo schrijft ze aan raadslid Dansen. Nu ontvangen alle zorgaanbieders nog een zelfde vergoeding, ongeacht de zwaarte van de zorg.

advertentie
advertentie