De Vlindertuin moet worden ingericht op de Haarhof
De Vlindertuin moet worden ingericht op de Haarhof BDU Media

Gemeenteraad wil Vlindertuin voor overleden baby’s

13 november 2020 om 10:06 Overig

GORINCHEM De gemeenteraad wil een Vlindertuin op de gemeentelijke begraafplaats de Haarhof. De Vlindertuin moet een plek worden waar ouders hun te vroeg geboren en overleden baby’s kunnen begraven en herdenken.

Een Vlindertuin kan troost bieden aan ouders die een kind hebben verloren. Het voorstel voor een Vlindertuin kwam uit de koker van PvdA raadslid Ali Kocak. Ouders krijgen zo een plek om hun kind te herdenken. Zo zijn In 2020 in Gorinchem acht onvoldragen zwangerschappen geëindigd in een miskraam voor de 24e week. Sinds de aanpassing in de wet Basis Registratie Personen in 2019 kunnen ouders hun vroeg in de zwangerschap overleden kindje aangeven bij de burgerlijke stand.  Op meer plekken in Nederland zijn vlindertuinen ingericht om te vroeg geboren en overleden baby’s te herdenken.

Uitvaartondernemingen constateren regelmatig dat ouders individueel afscheid willen nemen van hun kindje dat vroeg in de zwangerschap is overleden. Maar in Gorinchem is geen zichtbare plek om hun kindje te herdenken, as uit te strooien of te begraven. Ouders van vroeg in de zwangerschap overleden kindjes hebben wel de behoefte aan een ritueel afscheid of ten minste een plek om hun kindje te herdenken. De gemeenteraad denkt dat Vlindertuin in die behoefte kan voorzien. Wethouder Joost van der Geest reageerde positief op het voorstel. ,,Het verdriet zal er niet minder om zijn, maar het kan ouders wel troost bieden”. De raad stemde unaniem in met de motie waarin de raad het college oproept een Vlindertuin in te richten.

advertentie
advertentie