De PvdA overhandigt de AED aan Michel van den Broek.
De PvdA overhandigt de AED aan Michel van den Broek. Ruud Koedam

PvdA Gorcum zet campagnegeld in voor AED's

16 maart 2018 om 08:15 Verkiezingen/nieuws

GORINCHEM De PvdA Gorcum heeft het geld voor de campagne richting de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart nuttig besteed. Er werden geen ballonnen, pennen, potloden, molentjes, theezakjes en andere gadgets aangeschaft, maar AED's. ,,We wilden graag een meer duurzame en langdurige indruk achterlaten", legt Gemma Biesheuvel-Van Diemen uit. We hebben besloten het campagnebudget te gebruiken voor het aanschaffen van AED's (Automatische Externe Defibrillator) en buitenkasten om deze levensreddende apparaten buiten op te kunnen hangen".

Biesheuvel-Van Diemen: ,,Als wij in ons eigen verkiezingsprogramma zeggen dat we in elke Gorcumse wijk een AED willen hebben, kunnen we het best zelf beginnen met deze actie. We laten hiermee zien dat die doelstelling heel belangrijk voor ons is. Bovendien zijn de AED's van Theater 't Pand en Theater de Vijfzinnen al buiten gehangen door de schenking van buitenkasten. Deze week ontvangt Theater Peeriscoop ook een buitenkast."

Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. De Bedrijf Hulp Verlener of Burger Hulp Verlener (BHV) kan door middel van de AED en reanimatie de tijd overbruggen tot de ambulance er is. Deze overbruggingstijd is erg belangrijk, het is het verschil tussen overleven met zo min mogelijk blijvende schade en overlijden of overleven met hersenletsel en andere blijvende schade. Dagelijks sterven ongeveer 100 personen aan hartfalen.

De PvdA Gorcum roept bedrijven en scholen, maar ook de gemeente op om al haar AED's buiten te hangen. De gemeente Gorinchem heeft zich aangesloten bij HartVeiligWonen en promoot en ondersteunt daarmee om heel Gorinchem veilig te maken door AED's in de openbare ruimte beschikbaar te maken en om zoveel mogelijk BHV-ers op te leiden. Wethouder Eva Dansen heeft op aanvraag van de PvdA Gorcum aangegeven dat de werkgroep HartVeiligWonen een werkbudget krijgt om hiermee aan de slag te gaan.

Biesheuvel-Van Diemen besluit: ,,Michel van den Broek attendeerde ons op De Lingewijk Noord, een nieuwe wijk met veel jonge gezinnen, maar ook met veel senioren. Michel is als BHV-vrijwilliger bij veel evenementen en instellingen werkzaam en bood aan om een AED aan zijn eigen huis op te hangen en deze te beheren. Dit was voor ons reden om hem tijdens zijn werk bij het verkiezingsdebat in Theater De Vijfzinnen, te verrassen met een AED en buitenkast".

advertentie
advertentie