Bert van Meteren sr. overleden

16 maart 2018 om 10:12 lokaal

GORINCHEM Bert van Meteren sr. is maandag 12 maart op 89-jarige leeftijd overleden. Bert van Meteren is bekend geworden in Gorinchem (en wijde omgeving) vanwege zijn passie voor kunst. Gorinchem heeft het aan hem te danken dat er zoveel beelden in het Gorcumse straatbeeld zijn terug te vinden.

In 2017 kreeg hij zijn eigen beeld in het plantsoentje bij de entree van de binnenstad in de Westwagenstraat. 'Beeld voor Bert' is de titel.Vergouwen. Van de Japanse kunstenaar Hiroshi Mikami, persoonlijk bevriend met Bert van Meteren, waren een paar vormstudies in het bezit van het Symposion. Aan kunstenares Helen Vergouwe gevraagd hier een fraaie compositie van te vormen. Speciaal voor Bert. Een jaar eerder, in 2016, ontving Bert van Meteren al een koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten, maar de bestuursleden van het Symposion vonden dat hij daarnaast ook een blijvende herinnering in de stad verdient.

Wie Symposium zegt, zegt Bert van Meteren. Hij was het die het Symposion in 1974 voor het eerst naar Gorinchem bracht. Een bezoek aan Denemarken brachten hem en de kunstenaars Ad Dekkers en Marinus Boezem op het idee. Toenmalig prinses Beatrix werd gevraagd voor de opening en zij kwam. Ruim dertig jaar later, bij de tweede editie van het Symposion in 2005, kwam inmiddels koningin Beatrix opnieuw. En in 2015 was het weer Beatrix die de Arkelstad bezocht om de derde editie van het Symposion te openen. Vol trots zit Bert van Meteren die dag naast Beatrix die op haar beurt haar oprechte waardering toont voor al het werk dat Bert van Meteren de afgelopen jaren voor de openbare kunst in Gorinchem heeft verricht.

Zijn liefde voor de abstract-geometrische kunst leverde hem in 2005 ook al een Zilveren Schouderklop op. Bert van Meteren schoot destijds even helemaal vol toen de toenmalige burgemeester Piet IJssels hem met de Zilveren Schouderklop onderscheidde. IJssels constateerde toen dat Gorinchem mede door hem kunst enorm is gaan waarderen. Tijdens de bijeenkomst op het Stadhuisplein in december 2005 onthulde een niets vermoedende Bert van Meteren eerst de Energiecirkel van Jan van Munster op het Triaskantoor.

Bert van Meteren is overleden aan de complicaties na een operatie. Familie en vrienden nemen vandaag (vrijdag 16 maart)  in besloten kring afscheid van Van Meteren.

advertentie
advertentie