Het huisvesten van aantallen  statushouders wordt door het Rijk opgelegd
Het huisvesten van aantallen statushouders wordt door het Rijk opgelegd Stad Gorinchem

Gorinchem moet 29 statushouders huisvesten

23 november 2020 om 12:07 Overig

GORINCHEM - De gemeente Gorinchem moet in het eerste halfjaar van 2021 in totaal 29 statushouders huisvesten. Het gaat om een door het Rijk opgelegde taakstelling.

Gorinchem heeft de taakstelling voor 2020, het huisvesten van 26 statushouders, al behaald. Hierdoor kan de gemeente in 2020 alvast inlopen op de taakstelling voor de eerste helft van 2021. Om de verplichte taakstelling te kunnen uitvoeren werkt de gemeente nauw samen met Poort6. Het aantal statushouders betreft veelal gezinnen, alleenstaanden of familieleden die overkomen in het kader van gezinshereniging. De verwachting van gemeente Gorinchem, Poort6 en VluchtelingenWerk is dat de taakstelling voor 2021 behaald wordt.

De verhoogde taakstelling voor de eerste helft van 2021 ten opzichte van dit jaar wordt mede veroorzaakt door het inlopen van de achterstand van behandeling van asielaanvragen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Hierdoor krijgen gemeenten landelijk te maken met een verhoogde taakstelling. Voor de eerste helft van 2021 is de landelijke totale taakstelling vastgesteld op 13.500 te huisvesten statushouders. Dit betreft 7.000 personen meer dan de taakstelling die geldt voor de tweede helft 2020. De Rijksoverheid bepaalt elk half jaar het aantal statushouders dat gemeenten moeten huisvesten. Grotere gemeenten moeten daarbij meer statushouders huisvesten dan kleinere gemeenten.

advertentie
advertentie