Amarantha UitvaartzorgPetra van de Minkelis-KlopDam 154241 BL Arkelinfo@amaranthauitvaartzorg.nlwww.amaranthauitvaartzorg.nl
Amarantha UitvaartzorgPetra van de Minkelis-KlopDam 154241 BL Arkelinfo@amaranthauitvaartzorg.nlwww.amaranthauitvaartzorg.nl Henk Ganzeboom
De uitvaartspecialist

Praten over de dood is moeilijk

24 november 2020 om 13:26 Zakelijk

Praten over de dood van een bekende plaatsgenoot of een BN’er doen we graag. Maar nadenken over je eigen dood en uitvaart, of die van je ouders, is een ander verhaal.

,,Als ik jou zo hoor, moet ik ook eens praten met mijn ouders. Ze zijn al op leeftijd en ik heb geen idee wat ze eigenlijk willen. Maar ja, het is nu eenmaal geen lekker praatje voor bij de koffie." Mijn vriendin schuifelt heen en weer en weet zich geen houding te geven. ,,Maar jullie hebben toch zo’n goede band?" probeer ik. ,,Misschien zitten ze wel op jou te wachten en durven ze er zelf niet over te beginnen omdat ze je niet willen belasten."

Zomaar een voorbeeld uit mijn bestaan als uitvaartbegeleider. Een andere keer werd ik tussen de schappen in de supermarkt aangesproken door een dorpsgenoot. Een oom had haar na zijn laatste ziekenhuisopname gevraagd zijn begrafenis voor te bereiden. ,,Ik heb gezegd dat ik hem nog lang niet kwijt wil en dat we er wel een keer over zullen praten. Maar ik heb geen idee hoe ik dat aan moet pakken."

[Aarzeling
De verlegenheid bij het onderwerp overlijden en uitvaart is herkenbaar. Een op de vijf Nederlanders praat weleens met iemand in zijn omgeving over de dood. Die vier anderen doen dat dus niet en zetten hun wensen ook niet op papier. Opvallend is dat meer mannen dan vrouwen over hun eigen dood praten. En iets minder opvallend: ouderen praten meer over hun dood dan jongeren.

Waarom zou je het onderwerp eigenlijk mijden? Praten over de dood hoeft niet moeilijk, zwaar of emotioneel te zijn. Het levert ook zinvolle gesprekken op. Praten over de dood betekent ook mooie herinneringen ophalen en nadenken over hoe de toekomst eruit zal zien.

[Als wensen bekend zijn geeft dat rust
Als in een goed gesprek de uitvaartwensen bekend zijn, geeft dat rust op een moment dat doorgaans erg stressvol is: de dood van een geliefde. En het geeft rust in het hier en nu. Het is fijn als zaken tijdig geregeld zijn en je er niet meer over na hoeft te denken.

In de uitvaartwereld zijn allerlei materialen ontwikkeld om het gesprek aan te gaan over je eigen of iemand anders zijn uitvaart. De uitvaartbegeleiders van Amarantha Uitvaartzorg gebruiken graag het boekje ‘Uitvaartnotities’. Alle relevante thema’s komen aan bod, waarbij je zelf kunt aangeven wat je wensen zijn en wat je verder belangrijk vindt.

[Wat zijn uw uitvaartwensen?
Nodig ons eens vrijblijvend uit om te praten over de uitvaartwensen van uzelf of die van uw ouders. Of maak een afspraak op ons kantoor in Arkel.


[Petra van de Minkelis-Klop
06-48965478
petra@amaranthauitvaartzorg.nl

advertentie
advertentie