Levi bij de Sint en zijn Pieten.
Levi bij de Sint en zijn Pieten. Eline Lohman

‘Kinderen weten dat ze toch lief geweest zijn’

27 november 2020 om 14:02 Maatschappelijk

GORINCHEM Kinderen uit minimagezinnen konden woensdagmiddag 25 november genieten van een coronaproof Sinterklaasfeest op het Gildenplein in Gorinchem. Hiermee gaf organisator Samen één Gorinchem 75 kinderen een leuk feest en cadeaus.

door Eline Lohman

Al acht jaar houdt Samen één een Sinterklaasfeest. Normaal gesproken op een grotere locatie en met veel ronddansende Pieten en kinderen, maar nu in aangepaste vorm vanwege corona. Dat betekent ‘slechts’ twee Pieten, ouders die buiten moeten wachten in getekende vakken en kinderen die alleen met hun ouder naar binnen gaan in plaats van met z’n allen.
Toch mag het de pret niet drukken. Gespannen kijkt menig kind bij binnenkomst naar de Sint, die in een rode stoel zit en een groot boek op zijn schoot heeft. De Pieten vullen zakjes met strooigoed en halen cadeautjes uit een juten zak, die de Sint overhandigt aan de kinderen. Gretig wordt er cadeaupapier gescheurd en bewonderend gekeken naar de cadeaus, met op de achtergrond Sinterklaasmuziek.

Vicky Bergman van Samen één glundert van oor tot oor. ,,75 kinderen mogen vandaag een cadeautje ophalen! En wat voor cadeau: door een anonieme gift van 300 euro – aangevuld met een budget van de gemeente Gorinchem – konden we cadeaus kopen van 7 euro 50 in plaats van drie euro. Dat is toch geweldig? Verder hebben we pepernoten en chocoladeletters gesponsord gekregen. We hebben een andere opzet dan anders. Dat is jammer, want de kinderen willen graag dansen met de Pieten, maar ze kunnen nu de Sint toch zien en dat is het belangrijkst. Kinderen uit minimagezinnen kunnen op school lang niet altijd vertellen dat ze een schoencadeautje hebben gehad en op deze manier weten ze dat ze toch lief zijn geweest en voelen ze zich gezien. Want ja, helaas zijn er ouders, ook in Gorinchem, die geen Sinterklaascadeaus voor hun kinderen kunnen betalen. Daarom is dit feest ook zo speciaal.”

Een van die ouders is een jonge moeder die graag anoniem wil blijven, maar wel haar verhaal wil doen. Ze heeft kinderen in de leeftijd van 1, 3 en 5 jaar en merkt hoe belangrijk het Sinterklaasfeest van Samen één voor het gezin is. ,,Als dit feest er niet zou zijn, dan was het moeilijk geworden voor mij om Sinterklaascadeaus te kopen voor mijn kinderen, financieel gezien. Vorig jaar zijn we ook naar het feest toe gekomen en dat is heel fijn. Ook omdat de kinderen dit jaar de Sint alleen maar op televisie hebben gezien, aangezien er verder geen intocht was. Zo wordt het toch een beetje tastbaar.”

advertentie
advertentie