ArkelStad Notarissen (Yvonne Wansleeben)Kleine Landtong 174201 HL GorinchemTelefoon: 0183 – 21 66 00info@arkel-stad.nlwww.arkel-stad.nl
ArkelStad Notarissen (Yvonne Wansleeben)Kleine Landtong 174201 HL GorinchemTelefoon: 0183 – 21 66 00info@arkel-stad.nlwww.arkel-stad.nl MINISTERIE VAN BEELD
De Notaris

Wat u moet weten over schenken

1 december 2020 om 12:46 Zakelijk

GORINCHEM Het einde van het jaar nadert: voor velen een mooi moment om een dierbare een schenking te geven. Maar hoeveel mag je schenken zonder dat daar schenkbelasting over betaald hoeft te worden? Dat ligt onder meer aan de omvang van de schenking, aan wie je schenkt en soms ook aan de besteding van het geschonken bedrag.

Dit jaar mag je als ouder(s) aan ieder van je kinderen €5.515 schenken zonder dat daar belasting over betaald hoeft te worden. Wordt er meer geschonken? Dan dient de ontvanger minstens tien procent schenkbelasting te betalen. Aan kleinkinderen, broers, zussen en anderen mag €2.208 geschonken worden. De bedragen die jaarlijks belastingvrij geschonken kunnen worden, worden ieder jaar iets verhoogd.

Eenmalig kunnen grotere bedragen belastingvrij geschonken worden. Er mag bijvoorbeeld eenmalig €26.457 zonder schenkbelasting aan kinderen geschonken worden. Is het geld bestemd voor een dure studie? Dan is dit bedrag zelfs €55.114. Is het bedrag bestemd voor een eigen woning? Dan is het belastingvrije schenkingsbedrag €103.643 (ook voor niet-kinderen). Voorwaarde voor die eenmalige schenkingen is onder meer dat de persoon tussen de 18 en 40 jaar oud is.

UITLSUITINGSCLAUSULE Is degene aan wie u schenkt getrouwd? Bedenk dan of het geld bij een eventuele echtscheiding bij de echtgenoot/echtgenote terecht kan komen. Indien zij in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, hebben zij afgesproken alles samen te delen: óók uw schenking. Wilt u dat het geld per se bij de persoon blijft aan wie u het schenkt? Dan kunt u een uitsluitingsclausule, ook wel privéclausule, verbinden aan de schenking. Daarmee bepaalt u dat het geld dat u schenkt privé blijft van die persoon aan wie u schenkt. Dit dient wel direct bij een schenking te gebeuren en kan níet op een later moment alsnog. Als u een schenking via een notaris regelt, informeert deze u daarover. Voor een erfenis dient een dergelijke clausule in een testament opgenomen te worden.

De schenking via internetbankieren overmaken? Ook dan kunt u eenvoudig zorgen voor een privéclausule. Het enige wat u daarvoor hoeft te doen is het woord ‘privéclausule’ op te nemen in de omschrijving bij de overboeking. Laat de ontvanger deze overboeking printen en bewaren. Dit is het bewijs dat de schenking een privéclausule bevat. Het is het verstandigst om de schenking over te maken op de privérekening van die persoon en dus niet op de gemeenschappelijke rekening.

U kunt ook nog kiezen voor een 'zachte' uitsluitingsclausule: dan blijft de schenking alleen privé als het huwelijk eindigt door een echtscheiding en niet als het huwelijk eindigt door overlijden. Laat u hierover informeren door de notaris.

Bovenstaande geldt voor huwelijken zonder huwelijke voorwaarden die vóór 1 januari 2018 zijn gesloten. In een eerdere column legden we al uit dat erfenissen en schenkingen sinds de wetswijziging op 1 januari 2018 niet meer automatisch in een huwelijksgemeenschap vallen.

advertentie
advertentie