Afbeelding
Foto door form PxHere

Zorgverzekering met Alternatieve geneeswijzen

3 december 2020 om 15:43 Partnercontent

Alternatieve geneeswijzen worden alleen vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering met een specifieke dekking voor alternatieve geneeswijzen. Het gaat om aanvullende zorg als extra op reguliere zorg. Dit zijn onder andere accupunctuur, psychotherapie, NLP, EMDR, kruiden aroma therapie, ayurveda, hypnotherapie en andere natuurlijke en holistische geneeswijzen. Vaak vind er vanuit de aanvullende verzekering een gedeeltelijke of gehele vergoeding plaats.

Wel moeten therapeuten aangesloten zijn bij de beroepsvereniging van de desbetreffende geneeswijzen waarbij een contract aanwezig is met de zorgverzekeraar. Pas dan kan er voor een vergoeding in aanmerking worden gekomen. Zorgverzekering vergelijken laat je zien welke aanvullende zorgverzekeringen alternatieve geneeswijzen vergoeden,
Waar je om moet denken zijn onder andere jaarbasis vergoedingen, het percentage wat wordt vergoed en de dagen of aantal behandelingen dat wordt vergoed. Zorgverzekeringen verschillen onderling daarin.

Ook zijn er eisen omtrent het factuur voor alternatieve geneeswijzen. Deze dienen compleet met NAW en AGB codes te zijn opgemaakt met daarbij duidelijke omschrijving van de behandeling, het aantal behandelingen of therapieën en prijzen per behandeling.
Ook moet in sommige gevallen de therapeut een erkende opleiding hebben gevolgd en voldoende relevante kennis hebben van het vakgebied samen moet deze dan ook zijn opgenomen in de zorgwijzer of zorgzoeker. Er wordt geen eigen risico betaald omdat alternatieve geneeswijzen alleen uit de aanvullende verzekering worden vergoed. Ook niet alle zorgverzekeraars vergoeden alternatieve geneeswijzen. In de polisvoorwaarden van de aanvullende verzekering staat duidelijk omschreven welke alternatieve geneeswijzen worden vergoed.

Nieuwe zorgverzekering 2021

Enkele dingen zijn anders dan vorig jaar wat zorg en vergoedingen betreft. Door corona is de maandpremie iets hoger. Gemiddeld 5-9 euro afhankelijk van de zorgverzekeraar. Ook de bijdrage die inkomensafhankelijk is wordt wat hoger. De zorgtoeslag verhoogt met ongeveer 44 euro voor alleenstaanden met een laag inkomen dat bedraagt 99 euro voor gezinnen met een laag inkomen. Corona hulp zoals herstelzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering evenals nieuwe medicatie voor kanker.

Slachtoffers van seksuele misdaden en geweld hoeven geen eigen risico te betalen voor een behandeling op zowel fysiek als mentaal vlak. Het eigen risico wordt niet hoger dan 385 euro. Uiteraard zorgt een hoger vrijwillig eigen risico voor een lagere premie per maand. Ook groeps en dag interventies voor mensen met niet aangeboren hersenletsel wordt volledig vergoedt. De zorg is duurder geworden door de druk op de zorg en de corona crisis. Echter bedraagt dit maar een euro van de totale premieverhoging. Aanvullende zorgverzekering kun je altijd vergelijken.

advertentie
advertentie