Het eerste regelboogkastje is geplaatst in de Schutse
Het eerste regelboogkastje is geplaatst in de Schutse COC Rotterdam

Regenboogkastjes voor roze ouderen

7 december 2020 om 10:12 Overig

GORINCHEM Sinterklaas en Paul de Leeuw schonken zaterdag negen regenboogboekenkastjes vol met boeken aan de LHBTI+ gemeenschap. De allereerste boekenkast is overhandigd bij verzorgingshuis De Schutse in Gorinchem.

De werkgroep ‘regio Gorinchem’ van COC Rotterdam had een wens ingestuurd bij de televisieprogramma ‘Sint & Paul pakken uit!’ op RTL 4. Ze vroegen namelijk om negen pakketten van boeken van de schrijfster Eva van Putten. De schrijfster staat bekend om haar boeken over roze ouderen. Maar tot de grote verrassing van de werkgroep, ontvingen ze negen regenboogboekenkastjes voor alle verzorgingshuizen in Gorinchem. De overige kasten zullen op een later moment geplaatst worden bij de overige zorginstelling.

COC Rotterdam ziet liever dat mensen uit de kast kunnen blijven als ze zorg aangeboden krijgen. ,,Veel ouderen die naar verzorgingshuizen verhuizen, gaan weer in de kast. Dit omdat ze vaak te maken hebben met pesterijen van medebewoners of uit angst hiervoor. De angst gecombineerd met het vaak niet hebben van kinderen of partner kan ertoe leiden dat roze ouderen te vaak vereenzamen.” vertelt COC Rotterdam voorzitter Arjan Beune. ,,In de tijd dat ze jong waren, was het al moeilijk zichzelf te zijn. Veel roze ouderen trouwden toch maar met het andere geslacht om te kunnen vluchten voor de mogelijke gevolgen”, vertelt Maarten Venhovens, voorzitter van de werkgroep regio Gorinchem.

Met deze negen regenboog boekenkasten hoopt het COC Rotterdam dat ook roze ouderen uit de kast durven te komen in verzorgingshuizen. ,,Als eerste zijn we trots op dit nieuwe symbool. Het geeft de acceptatie van LHBTI+ers aan voor zowel de ouderen als het personeel. Het blijft niet alleen bij het uitdelen van deze regenboogkastjes. Wij gaan in de toekomst voorlichting aanbieden samen met organisaties zoals Roze50+, om de positie van roze ouderen bespreekbaar te maken bij de overige bewoners van verzorgingsinstellingen en het ontwikkelen van een roze maatjesproject.” aldus voorzitter Arjan Beune. “De werkgroep heeft zichzelf de uitdaging gegeven om niet alleen Gorinchem aan te pakken maar ook de omliggende gemeenten, waar we ook verantwoordelijk voor zijn.”

advertentie
advertentie