Bianka den Breejen overhandigt het lege spaarvarken van de horeca aan wethouder Joost van der Geest.
Bianka den Breejen overhandigt het lege spaarvarken van de horeca aan wethouder Joost van der Geest. Mirjam de Swart

Horeca wil meer steun en snel open

7 december 2020 om 12:07 Economie

GORINCHEM ,,Het water staat ons aan de lippen. Sterker nog, onze emmers lopen over.” Duidelijker kan Bianka den Breejen van partycentrum Kolfbaan en Hipper het niet verwoorden; de horeca wil meer steun en snel open.

door Mirjam de Swart

Maandagochtend gaf de Gorcumse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland het startsein voor de actie Black Monday. Een sneer naar de Black Friday van vorige week, legt Den Breejen uit. ,,Want die beelden van overvolle winkelstraten en winkels vielen totaal niet goed bij de horeca.”

Met posters met kreten als Opheffingsuitverkoop, Final Sale en OP=OP wil de horeca laten zien wat het toekomstbeeld is van Nederland zonder horeca: lege panden, lege pleinen en straten en lege handen. ,,De steunpakketten zijn onvoldoende. De NOW-regeling dekt maximaal 80% van de werkelijke kosten, de TVL slechts 50%. Voor starters - bedrijven die voor 1 maart nog geen omzet hadden - is er helemaal niets. Ondernemers houden het niet meer vol. De meest prachtige horecabedrijven gaan naar de kloten. We hebben de afgelopen maanden keihard gelobbyd in Den Haag om dit door te laten dringen. We krijgen veel begrip maar daadkracht ontbreekt”, licht Den Breejen toe. 

De meest prachtige horecabedrijven gaan naar de kloten

Wethouder Joost van der Geest die maandochtend het lege spaarvarken van de Gorcumse horeca in ontvangst nam, begrijpt de sneer naar Black Friday heel goed. Toch hoopt hij dat er niet teveel naar elkaar gewezen gaat worden. ,,We zitten met elkaar in deze klotetijd. We zullen er met elkaar wat van moeten maken. het heeft geen zin om naar elkaar te wijzen.” De roep om meer steun vindt hij niet meer dan logisch. ,,We hebben de horeca keihard nog. Horeca zorgt voor reuring in de stad. Zonder horeca ontbreekt de levendigheid. Als je nu ‘s avonds door de stad loopt, is het maar een dooie boel. We hebben de horeca nodig om mensen naar de stad te trekken, daar hebben ondernemers ook baat bij.”

De gemeente Gorinchem komt de horeca-ondernemers in Gorinchem in deze coronatijd op verschillende manieren tegemoet. Zo werd er dit jaar geen terrashuur gerekend en ondernemers die een horecapanden van de gemeente huren, kregen een korting van 50%. ,,We hebben ook aan andere pandeigenaren gevraagd om coulant om te gaan met het innen van de huurprijzen, maar we kunnen dit alleen maar vragen, we kunnen het niet verplichten.”

Er is veel begrip maar daadkracht ontbreekt

De horeca hoopt dat ze met deze actie doordringt tot de politici in Den Haag. ,,We krijgen veel begrip maar daadkracht ontbreekt”, legt Den Breejen uit. ,,Wij willen dat politiek Den Haag nu ècht in beweging komt. Geen woorden maar daden! Geef ons weer perspectief. Geef ons een datum wanneer we weer open mogen. Wij willen weer doen waar we goed in zijn. Verder willen we gerichte extra steun. De NOW moet weer terug naar maximaal 90%, de TVL moet verhoogd worden naar 100%.”

Of er Gorcumse horecaondernemers zijn die de deuren open gooien op 17 januari kan Den Breejen niet zeggen. ,,Ik heb daar nog geen signalen van ontvangen. Koninklijke Horeca Nederland staat in ieder geval niet achter deze actie.”

advertentie
advertentie