De bijdrage van Jongeren Centraal trok veel aandacht.
De bijdrage van Jongeren Centraal trok veel aandacht. Eigen foto

Ingezonden brief: Jeugdvereniging 'Jongeren Centraal' vraagt om nieuw onderdak

18 maart 2018 om 02:06 lokaal

GORINCHEM Jeugdvereniging Jongeren Centraal heeft van de gemeente Gorinchem te horen gekregen dat ze uiterlijk 20 maart (aanstaande dinsdag) het pand aan het Heerenlaantje moet verlaten. Voorzitter Kemal Cabuk en andere betrokkenen vroegen vorige week op het gemeentehuis om hulp middels onderstaande brief:

,,Beste allen, allereerst fijn dat we hier vanavond mogen spreken.

Mijn naam is Kemal Cabuk. Ik sta hier als voorzitter van de jeugdvereniging Jongeren Centraal, die nu zo'n 25 jaar bestaat in Gorinchem. Jongeren Centraal is een jeugdvereniging die vooral kwetsbare jongeren (maar ook kinderen) in de wijken helpt om zich sociaal, cultureel en maatschappelijk te ontwikkelen. Dat doen we vooral door educatieve activiteiten te organiseren, zoals een CITO-training, opvoedcursus, lezingen of groepsgesprekken. We staan open voor alle jongeren, ongeacht afkomst. Onze toegevoegde waarde is dat we al onze activiteiten insteken vanuit universele normen en waarden, voor de één komt dit voort uit een religieuze overtuiging en voor de ander uit iets anders. Nieuw is bijvoorbeeld dat we binnenkort het Gasthuis gaan bezoeken met de jongeren om koffie en thee in te schenken voor ouderen. Jongeren Centraal telt op dit moment 63 leden die contributie betalen en met onze activiteiten bereiken we tot 500 mensen.

PAND Onze inloopvoorziening is sinds jaar en dag gevestigd aan het Heerenlaantje, de begane grond van het monumentale verenigingspand. Deze verenigingsruimte huren wij van de gemeente. Dat brengt mij meteen bij het punt waarvoor wij hier vanavond staan. We hebben van de gemeente te horen gekregen dat we op uiterlijk 20 maart het pand moeten verlaten. Eerdere gesprekken met de gemeente hebben helaas niet geholpen om een alternatief onderdak te vinden. We hebben helaas niet het gevoel dat we serieus worden genomen, dat klinkt misschien hard maar we willen het wel uitspreken. We zijn steeds van het kastje naar de muur gestuurd. Natuurlijk zijn we zelf ook op zoek gegaan, zoals bij PoGo of de Elzenhof en we hebben zelfs gekeken naar het lijstje van gemeentelijke panden die leegstaan. Dat heeft allemaal niets opgeleverd en het lijkt erop dat zo'n mooie vereniging vanaf 20 maart op straat komt te staan.

NIET GEHOORD Naast de zoektocht naar een locatie voelen we ons trouwens ook niet gezien of gehoord door het gemeentebestuur. Ik zal een voorbeeld geven: twee jaar geleden was er een uitvraag van de gemeente om plannen in te dienen voor jeugdprojecten, omdat er een potje beschikbaar was. Wij hebben toen met verschillende jongeren gewerkt aan een plan om kwetsbare jongeren via werk te empoweren (in staat stellen talenten en capaciteiten optimaal te ontplooien, red.). Dat plan is in de gemeenteraad behandeld, afgewezen en ons is daarover niets teruggekoppeld. Erg teleurstellend, als je als vrijwilliger je vrije tijd inzet voor een beter Gorinchem.

Als je ook nog eens rekening houdt met het feit dat wij werken met een moeilijk bereikbare doelgroep, dan zou het natuurlijk enorm zonde zijn als dit uit elkaar valt. Onze oproep aan de gemeente is om de ingang die wij hebben juist te benutten en kansen te bieden voor deze jongeren door meer met ons samen te werken. Daarvoor hebben wij wel een inloopvoorziening nodig, zoals we die altijd hebben gehad. We vragen daarbij niet om een subsidie, zoals verenigingen vaak vragen. Nee, we willen alleen een dak boven ons hoofd en we kunnen ons niet voorstellen dat dat teveel is gevraagd. We hopen dat u ons hierbij wilt helpen!"

advertentie
advertentie