Raad van State lang bezig met bezwaren tegen bedrijventerrein Groote Haar

18 maart 2018 om 16:12 lokaal

DEN HAAG Kunnen de gemeenten Gorinchem en Giessenlanden binnenkort beginnen met de voorbereidingen voor de aanleg van bedrijventerrein Groote Haar en een verbindingsweg? Dat is maar zeer de vraag. Afgelopen week besteedde de Raad heel veel tijd aan het horen van bezwaren en het stellen van vragen tijdens een zitting in Den Haag. En daar bleek dat de bestemmingsplannen voor dit grote project niet waterdicht zijn.

Het bedrijventerrein en de verbindingsweg naar nieuwe op- en afritten bij pleisterplaats Scheiwijk langs de A-27 worden geregeld in twee aparte bestemmingsplannen. De bezwaarmakers schoten hun vuur vooral af op het plan voor het bedrijventerrein zelf. De stichting Het Groene Hart en een grondeigenaar in het gebied wezen de Raad op veel gebreken. De Raad van State gaat nu beoordelen of dit inderdaad gebreken zijn en of die de goedkeuring van de bestemmingsplannen in de weg zitten.

De Raad zette zelf ook vraagtekens bij het plan voor het bedrijventerrein. Zo heeft de gemeente Gorinchem het project aangemeld als een plan waarop de Crisis- en Herstelwet van toepassing is. Dat komt de gemeente namelijk goed uit. Normaal moet een bestemmingsplan binnen een periode van 10 jaar gerealiseerd zijn. De Crisis- en Herstelwet verlengt die periode tot 20 jaar.

Volgens de bezwaarmakers is dat een juridische truc. De omstreden wet beperkt namelijk de mogelijkheden om bezwaar te maken. Overheden mogen geen bezwaar maken tegen besluiten van andere overheden. Gemeenten in de omgeving van het plangebied die zelf plannen voor een bedrijventerrein hebben, kunnen die plannen wellicht op hun buik schrijven nu bij Gorinchem een groot bedrijventerrein komt. Maar volgens de advocaat van Gorinchem kunnen andere gemeenten wel bezwaar maken. Ze hebben het alleen niet gedaan, omdat ze met dit plan instemmen, zegt hij.

Het verlengen van de planperiode tot 20 jaar geeft de gemeente ook meer tijd om het gebied te vullen met nieuwe bedrijven, aldus de advocaat. Maar de bezwaarmakers zien hierin juist een aanwijzing dat de behoefte aan dit bedrijventerrein sterk moet worden betwijfeld.

De gemeente krijgt het terrein volgens een woordvoerder van Het Groene Hart niet vol binnen de planperiode van 10 jaar. Dat ligt ook voor de hand, want De Groote Haar kan alleen maar worden ontsloten via de nieuwe op- en afritten op de A-27 bij Scheiwijk. Voordat daaraan kan worden gewerkt, moet eerst de A-27 zijn verbreed tot drie rijstroken. Dat gaat volgens de bezwaarmaker nog vele jaren duren.

Diezelfde op- en afritten waren voor de Raad van State in 2012 nog de reden om een eerder plan voor een groot bedrijventerrein in Gorinchem Noord af te schieten. Dat plan gaf niet de zekerheid dat die op- en afritten er snel zouden komen.

Volgens de advocaat van Gorinchem is die zekerheid er nu wel, want vorig jaar is door het rijk een ontwerpplan voor de verbreding van de A-27 gemaakt. Ook liggen er afspraken tussen het rijk en de gemeenten Gorinchem en Giessenlanden.

De voorzitter van de Raad maakte bekend te gaan bekijken of de gemeente terecht kon kiezen voor een planperiode van 20 jaar. De Crisis- en Herstelwet schrijft in dat geval ook voor dat het bedrijventerrein een duurzaam project moet zijn. Volgens de bezwaarmakers is het zeer twijfelachtig of dit ook gebeurt. Op de Groote Haar komen vooral zwaar milieubelastende bedrijven. Met enkele maatregelen zoals een groene afscherming maak je dit terrein niet makkelijk duurzaam.

De Raad doet binnen enkele maanden uitspraak.

advertentie
advertentie