Begin 2020 poseerde de gemeenteraad in de nieuwe raadzaal op het stadhuis
Begin 2020 poseerde de gemeenteraad in de nieuwe raadzaal op het stadhuis Hannie Visser-Kieboom

Raad kibbelt over politieke mores

13 december 2020 om 13:57 Overig

GORINCHEM Tijdens de laatste raadvergadering van 2020 kibbelde de raad over de politieke mores, zaterdag deed ze dat nog eens dunnetjes over op twitter.

Raadslid Jacques Roeland (Stadsbelang) diende donderdagavond een motie in om het inleveren van huishoudelijk afval met bedrijfsbusjes met een grijs kenteken weer toe te staan bij de afvalbrengstations. Waardlanden had die mogelijkheid dit jaar afgeschaft omdat zo te vaak gratis bedrijfsafval werd gebracht. Een jaar eerder had D66 raadslid Ilhan Tekir een zelfde voorstel gedaan, maar dit werd door het college afgewezen. ,,Waarom heeft u vooraf geen contact opgenomen met D66 over deze motie?”, zo vroeg Marjo Molengraaf aan Roeland, ze wees daarbij op de gangbare omgangsvormen in de raad. Groen Links raadslid Rutger van Breemen noemde de handelswijze niet sjiek. Raadslid Roeland probeerde zich te verdedigen door te stellen dat het D66 voorstel dateerde van een jaar eerder en dat zijn onervarenheid als raadslid hem parten speelde. Raadslid Tekir sprak Roeland eveneens aan op de geldende fatsoensregels in de raad. Uiteindelijk hield Roeland de motie aan omdat de gemeente werkt aan een nieuw beleidskader rond de afvalinzameling.

Als wethouders ongevraagd antwoorden gaan geven, worden het lange avonden. Als mevrouw van Maaren gewoon de vraag in de Raad gesteld had, in plaats van de pers te zoeken, had ze vast een goed antwoord gehad. Daarvan ben ik overtuigd. Maar tja, ze mist ook heel veel vergaderingen.

— Kees van Willigen (@keesvanwilligen) December 12, 2020

Zaterdag ontspon zich op twitter een discussie rond de brandbrief van de horeca aan de gemeente. Raadslid Renate van Maaren vroeg zich af waarom de raad deze lokale brandbrief pas in januari behandeld en stelde daarover schriftelijke vragen. ,,Is het college zich bewust dat ook onze lokale horecaondernemers met hun handen in het haar zitten?”. Kees van Willigen (Democraten Gorinchem) liet doorschemeren dat Van Maaren wel veel vergaderingen miste en dat ze de vraag over de brandbrief gewoon in de raad had kunnen stellen en dan direct een antwoord had gekregen. Donderdagavond moest Van Maaren verstek laten gaan vanwege haar werk, zo liet ze weten via twitter. Ook raadslid Marjo Molengraaf mengde zich in de discussie tussen Kees van Willigen en Renate van Maaren.

advertentie
advertentie