Afbeelding
Hoveniersbedrijf Van Rosmalen
De Specialist

Breng de wintertuin tot leven!

15 december 2020 om 11:43 Zakelijk

GORINCHEM Temperaturen rond het vriespunt, een beetje mistig soms, rijp in het gras en krabben voor je kunt wegrijden: de winter is gearriveerd! Wederom een heerlijk seizoen, zeker als je zorgt voor wat leven in de tuin.

EEN AIRBNB VOOR EEN EGEL Help de egel overwinteren door hem zijn eigen huisje te geven. In de winkel kun je zo’n huisje kant-en-klaar kopen, maar je maakt het ook heel makkelijk zelf. Een egel gebruikt het huisje niet alleen als slaapplaats, maar ook als nest en om erin te schuilen. Als je het huisje eenmaal hebt geplaatst in een rustig hoekje van de tuin, dan moet de egel er natuurlijk wel kunnen komen.

Zorg dus voor een gat in het hek of de schutting, want als de egel vanwege de omheining de tuin niet in kan, dan blijft het huisje leeg.

POTJE MET VET Vogels zijn, zeker als ze met meerdere zijn, gezellige druktemakers. In een boom met vetbollen is het vaak een komen en gaan van mezen, musjes en vinken. Naast vetbollen kun je natuurlijk ook voederkransen met pinda’s, een pot met vet of vogelpindakaas ophangen. En geen zorgen over dikke vogels: als de honger gestild is, stopt een vogel met eten. Rommel maken ze dan weer wél tijdens het eten, dus als je geen fervent onkruidwieder bent, wees dan niet te scheutig met bijvoeren met zaden, want die verspreiden zich heel makkelijk door de tuin. Het juiste moment om te beginnen met bijvoeren? Zodra het een paar dagen aaneengesloten onder nul is.

VOGELHUISJE Dit is een goede periode om een nestkastje op te hangen. Vogels kunnen het nu gebruiken om te schuilen tegen de kou. Als een vogel jouw kastje uitkiest om te overwinteren, is de kans groot dat hij er in het voorjaar ook een nestje gaat bouwen. Kies een goede plek voor het huisje; uit de wind en het mag natuurlijk niet inregenen. Meerdere vogelsoorten in de tuin? Hang dan verschillende kastjes op; roodborstjes hebben nu eenmaal andere woonwensen dan bijvoorbeeld meesjes.

HUMUS Een wintertuin kan best mooi zijn met wat rondslingerend blad, dus laat gerust wat liggen.
Bladruimen om de paden vrij te houden is natuurlijk altijd goed, maar het hoeft niet helemaal steriel. Als je de borders toch ontdoet van het blad, vergeet dan niet om ze aan te vullen met humus. Dat bevat namelijk de benodigde voeding voor de planten in de tuin, en die kunnen in de wintermaanden wel wat krachtvoer gebruiken.

EN DAN NOG EVEN DIT Ondanks dat het dit jaar allemaal anders is dan anders, wenst het team van Hoveniersbedrijf van Rosmalen iedereen een heerlijke winter in de tuin, heel fijne kerstdagen en een mooi en bovenal gezond 2021!

advertentie
advertentie