Frits Bron aan het werk voor de wisseling van de exposities in het Gorcums Museum.
Frits Bron aan het werk voor de wisseling van de exposities in het Gorcums Museum. Rob Kreszner

De man met gouden handjes

29 maart 2018 om 09:06 lokaal

Frits Bron, een echte teamspeler

Rubriek Gorcums Museum

GORINCHEM In het Gorcums Museum opent binnenkort een tentoonstelling over 'de kunst van het borduren', waarvoor heel wat timmerwerk moet worden verricht. Deze week een gesprek met de man die het leeuwendeel daarvan voor zijn rekening neemt, Frits Bron.

Door Rob Kreszner

Zijn wiegje stond in Dalem, aan de dijk. Later vertrok zijn tweelingbroer naar Zuid-Afrika, maar Frits bleef verknocht aan ons prachtige rivierenlandschap en streek neer aan de Lingsesdijk. In Gorinchem doorliep hij de LTS en in de avonduren specialiseerde hij zich als gezel-timmerman. In die functie werkte hij bij verschillende aannemers voor klanten. Omdat Frits steeds meer werd ingezet bij - eentonige - nieuwbouwprojecten ging hij op zoek naar wat anders. Ondanks concurrentie van veel mede-sollicitanten kon hij als timmerman aan de slag bij de gemeente Gorinchem.

AFWISSELEND Frits heeft sindsdien een heel afwisselende baan. Hij werkt aan openbare gebouwen, scholen, speelt zo nodig brugwachter en wordt ingezet bij calamiteiten. Zijn werk voor het Gorcums Museum neemt een bijzondere plaatsje in. Al in 1986, in het vroegere museum 'Dit is in Bethlehem', hielp hij bij de inrichting van een expositie over graficus M.C. Escher. Later, voor talloze exposities, maakte hij vitrines en sokkels, maar ook hele expositiewanden. Zoals voor Het Geheugen van Gorcum in 2010.

Frits koestert mooie herinneringen aan zijn werk voor tentoonstellingen als Vrijmetselaars, een geheim ontsluierd, in Gorcum Gebakken en Pronkstukken, met prachtige sieraden. Zijn brede belangstelling voor onder meer historie en architectuur komt hem daarbij goed van pas.

Frits denkt met het museumteam mee in het hele proces, vanaf het prille 'vlekkenplan' tot en met de laatste spijker in de muur. Voor de lastigste ontwerpen weet hij telkens weer een creatieve oplossing te bedenken. Voor de komende borduurtentoonstelling werden door hem allerlei vitrines, sokkels en podia in zijn werkplaats geprefabriceerd. Vrijwilliger Ernst hielp daarbij en zijn collega Henk Spoor verzorgde daarvoor het schilderwerk. Zo kan nu, bij de expositiewisseling in het museum, met hulp van een legioen collega's en vrijwilligers, snel en efficiënt worden opgebouwd. Frits begeleidt ook jonge collega's in het arbeidsproces en maakt voor het sjouwwerk dankbaar gebruik van de ploeg van Avres, onder aanvoering van collega Gradu Sterk. Kortom, een echte teamspeler met gouden handjes.

advertentie
advertentie