Meerstemmig zingen zijn deze leerlingen wel gewend.
Meerstemmig zingen zijn deze leerlingen wel gewend. Fotolux Zaltbommel

Matthäus Masterclass voor scholieren

27 maart 2018 om 13:35 lokaal Deel je nieuws

COV Gorkum betrekt jonge mensen bij klassieke muziek.

‘En voel je dat je buik dikker wordt?” Dat valt niet mee, een masterclass van een professionele zangeres. Maar ze doen hun best, de scholieren van Gymnasium Camphusianum. Samen met hun muziekdocent Tim Frieke hebben ze al wat voorbereidende lessen over de Matthäus Passion gehad. Maar zingen onder leiding van iemand die de Matthäus Passion voor haar werk zingt, is wel even ander koek. Martine Straesser, alt solist tijdens de Matthäus Passion in de Grote kerk in Gorinchem op Goede Vrijdag, is heel geduldig. Ze heeft zelf ook twee zonen in de middelbare schoolleeftijd, en weet dus goed hoe het (niet) werkt.De meeste jongeren zijn nog nooit bij een klassiek concert geweest, en een handjevol luistert wel eens naar klassieke muziek en een enkeling van hen bespeelt een muziekinstrument. Een wereld te winnen dus!

Martine verteld allerlei bijzondere dingen over de Matthäus Passion, zaken die je als oppervlakkig luisteraar niet altijd opvallen. 

Een les is zo voorbij. Snel naar de Gomarus Scholengemeenschap waar een tweede les verzorgd wordt.                                                                                 De volgende groep is wat kleiner, maar heeft wel wat meer muziekonderwijs genoten onder leiding van hun muziekdocent Jeroen Bal. Als ze de muziek van een koraal onder ogen krijgen wordt er onder leiding van Martine Straesser en Olga Malkina op de piano, zo vierstemmig meegezongen. (Prima Vista geheten in de muziek) Dat is heel bijzonder! Dat je ook kan ‘spelen’ met zo’n koraal laat Martine horen door het heel snel te laten zingen, of juist heel traag. Dat geeft zo’n muziekstuk een hele andere lading mee.

Martine verteld over de beroemdste aria uit de Matthäus Passion: ‘Erbarme Dich’’. Deze wordt gezongen direct na de verloochening door Petrus. Een ontroerend, maar ook beladen moment. Ze zingt deze aria altijd uit het hoofd om meer gevoel krijgen bij wat ze zingt.Ademloos luisteren de leerlingen daarna naar deze mooie aria, die fijngevoelig wordt begeleid door Olga Malkina.

COV Gorkum probeert op allerlei manieren het gevoel voor klassieke muziek bij jonge mensen te stimuleren. Donderdag, tijdens de Generale repetitie van de Matthäus Passion staan heel wat van deze leerlingen op het podium om mee te zingen met enkele koralen. Samen met het koor en het orkest. Een prachtige ervaring.

 

Het tempo bepaald de stemming
Ademloos luisteren
Zingen onder leiding van MArtine Straesser en Olga Malkina
Masterclass Matthaus Passion
Masterclass Matthäus Passion
advertentie
advertentie