Irene Broeders werkt aan haar Hardanger-tafelkleed
Irene Broeders werkt aan haar Hardanger-tafelkleed Fred Mertens

'Begon met poppenkleertjes'

3 april 2018 om 08:54 lokaal

GORINCHEM In het Gorcums Museum is vanaf 7 april de expositie 'Voor de draad ermee!' te zien, over borduren door de eeuwen heen. Deze week het verhaal van Irene Broeders, handwerkjuf en enthousiast lid van de vereniging MerkWaardig die dit jaar haar 30-jarige jubileum in ons museum viert.

Rubriek Gorcums Museum 

Voor Irene Broeders begon handwerken heel vroeg. ,,Als meisje van zes leerde ik van mijn moeder breien en haken. Als ik uit school kwam moest ik eerst naar huis een poosje handwerken en mocht daarna buiten spelen. Je deed het want toen had je als klein meisje nog niet echt inspraak. Feit is wel dat ik op de lagere school al gauw hoorde bij de top-10 handwerken. Ik ben begonnen met het maken van poppenkleertjes. Voor mijn verjaardag kreeg ik een bedje met twee blote poppetjes, voor voor 4,95 gekocht bij de HEMA, een erg goot bedrag in de jaren net na de Tweede Wereldoorlog. Poppenkleertjes maken vond ik erg leuk, want je kon breien en naaien en zag direct resultaat. Toen ik na de MULO naar de kweekschool ging heb ik daar ook de acte k en q, voor het vak 'nuttige handwerken voor meisjes' gehaald. Daarmee was ik bevoegd om naast regulier onderwijs ook het vak handwerken te geven. Naast het 'gewone' handwerken doe ik ook quilten, haken, borduren, kantklossen en Frans borduurwerk, dat zijn oorsprong vindt in de tijd van Napoleon."

Kun je zeggen dat handwerken weer populair wordt? ,,Zeker. In de jaren 70 was er een opleving van handwerken als macramé, tapijt knopen en wandkleden maken. Nu is het oud en jong dat graag met eigentijdse materialen en soms oude technieken hun eigen kleding maakt en dat zelf ontwerpt."

Irene is trots op een oude 'stoplap' uit 1914 die is gemaakt door haar moeder als eindexamenwerk. Het doel ervan was verschillende weefselsoorten te herkennen en, als er later slijtgaten zijn in het linnengoed of kleding, dit zo onzichtbaar mogelijk te repareren. Op dit moment is Irene bezig met een Hardangerkleed, een oude Noorse techniek waarbij met heel fijne draden geometrische patronen worden geborduurd op vooral functionele dingen als een doopjurk, halsdoek of kleden.

Het leukste? ,,Eigenlijk alles wel, kantklossen en open naaiwerk zijn nog steeds een uitdaging. Maar breien en naaien van mijn eigen kleding doe ik ook nog. Je stopt pas als je niet meer kan, denk ik."

advertentie
advertentie