Wel veel animo voor jeugdraad

8 mei 2007 om 00:00 Nieuws

,,We willen de gemeente in positieve zin wakker schudden”, zegt Tekir. ,,Met dit rapport moet dat mogelijk zijn. Het college zei in eerste instantie dat er geen animo voor een raad zou zijn. Nu de werkelijkheid anders blijkt, denk ik dat de gemeente verrast is.” In de jeugdraad, dat als adviesorgaan moet gaan functioneren, zullen tien tot vijftien jongeren zitting nemen. Mits het natuurlijk doorgaat. ,,Het rapport is opgestuurd naar het College van B&W. Raadsleden uit verschillende fracties zijn in ieder geval enthousiast. Het zou mij erg teleurstellen als het niet doorgaat. De cijfers spreken voor zich, 87% had zelfs ik niet verwacht.” Tekir diende in februari vorig jaar al een voorstel in bij het college, maar kreeg nul op het rekest. Er zou te weinig belangstelling voor zijn. De projectleider geloofde dat niet en besloot, gesteund door de gemeente, een onderzoek uit te voeren. ,,Van de 114 jongeren die gezegd hebben plaats te willen nemen in de raad zijn de contactgegevens bekend. ,,We kunnen de raad dus heel representatief samenstellen.”

Zelfs project- leider is met 87% verrast GORINCHEM – 87 Procent van de jongeren wil dat er in de gemeente Gorinchem een jeugdraad komt en één op de vijf is bereid daarin zelf plaats te nemen. Dat zijn de belangrijkste ondervindingen van zes Gorcumse jongeren in een onderzoeksrapport. Zij hielden eind vorig jaar een enquête op de negen middelbare scholen en op het treinstation in Gorinchem. ,,Het wachten is nu op het besluit van de gemeente,” reageert projectleider Ilhan Tekir.

Het rapport bevatte de bevindingen van 542 Gorcumse jongeren. In Gorinchem leven in totaal zo’n 4217 jongeren tussen de 14 en 23 jaar (de onderzochte leeftijdsgroep). De afgenomen enquête bevatte stellingen over leefklimaat en participatie. Opvallende bevindingen waren dat jongeren zich zowel thuis als op school veilig voelen. Ook sprong de schreeuw om uitgaansgelegenheden (70%) eruit. Met een algemene blik op het onderzoeksdeel jeugdparticipatie blijkt het gros van de jongeren op dat gebied ontevreden. ,,Zij zien de gemeente niet als voorbeeld voor andere gemeenten”, zo schrijft het rapport. Het onderzoek is samen met Lies van Aelst, Meijndert Jansen, Nabil Boutachkourt, Fatih Cosar, Semih Ucuncu uitgevoerd. Zij zijn afgevaardigden van jongerenorganisaties Stichting Arkelstad, ROOD en de jongerenafdeling van de Suleyman Celebi moskee. De enquête is goedgekeurd door een onderzoeksdeskundige aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

,,Veel jongeren verstaan de ambtelijke taal niet en daarom is het moeilijk communiceren met de gemeente. Kijk alleen al hoe lastig wij het zelfs hebben om iets als een jeugdraad op te zetten! De drempel moet omlaag! Toen ik ongeveer tien jaar was woonde ik op de Vissersdijk en wilden de buurtbewoners een speeltuintje. Daar was genoeg plaats voor. Toen hebben we een handtekeningenactie gedaan. Dat de speeltuin er niet is gekomen is niet het ergste, veel erger was de moeizaamheid om je wensen te kunnen aangeven. Het contact tussen de jeugd en de gemeente blijkt ook uit de enquête onvoldoende te zijn. Sinds maart 2006 is er een coalitieprogramma getiteld ‘samen werken aan Gorinchem’. Een jeugdraad lijkt me daarvoor ideaal.”

advertentie
advertentie