Een vette toneel-ervaring

22 mei 2007 om 00:00 Nieuws

REGIO - De Canterbury Tales: een 14e-eeuwse vertelling over pelgrims die elkaar verhalen vertellen als ze onderweg zijn van Londen naar Canterbury. Saai? ,,Nee, ik weet zeker dat het leuk wordt, dat zijn de voorstellingen van het jeugdtheater namelijk altijd,” zegt Hanna van Vliet (14) uit Gorinchem. Samen met Kristella Hak (16) uit Giessen-Oudekerk gaat ze in deze nieuwe productie van het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland spelen.

De meiden hebben auditie gedaan en zijn aangenomen. ,,Niet iedereen van onze groep van de jeugdtheaterschool in Gorinchem heeft het geprobeerd, vooral omdat het erg veel tijd kost om mee te doen”, vertelt Hanna. ,,Maar ik vind toneelspelen gewoon heel leuk, en in deze grote voorstelling spelen is een hele vette ervaring.”

De repetities zijn zaterdag 28 april begonnen. Vanaf nu zijn Hanna en Kristella alle weekenden en vakanties in Gouda te vinden om te oefenen voor de voorstelling. Die gaat op 17 november in première, waarna twee groepen samen 42 voorstellingen in het hele land geven. Op 2 en 3 februari 2008 spelen ze in de Nieuwe Doelen in Gorinchem.

De meiden zaten allebei bij de 20 meisjes die geselecteerd werden uit 120 gegadigden. ,,Dat is een eer”, vindt Hanna. ,,Ze zitten allemaal op de toneelschool, dus ze zijn allemaal goed” ,,We waren best verbaasd dat we er bij zaten”, voegt Kristella daar aan toe. “ ,,Blijkbaar hebben we toch de X-factor,” lacht Hanna.

Van podiumangst hebben de actrices in ieder geval geen last. ,,Die is na bijna 9 jaar toneelspelen wel weg,” zegt Hanna. “De meeste mensen die op toneel zitten staan graag in de belangstelling,” denkt Hanna. ,,Anders ga je niet op een toneel staan.”

Ze vinden dat bij toneel iedereen geaccepteerd wordt en heel snel een hechte band ontstaat. ,Het maakt dus ook niet uit dat we veel van de andere mensen waar we de Canterbury Tales mee gaan spelen nog niet ontmoet hebben, binnen twee weken kent iedereen elkaar.”

Ook met hun regisseur Theo Ham hebben ze nog nooit gewerkt. Hij gaat met de acteurs het middeleeuwse verhaal bewerken. Welke rol de meiden daarin krijgen weten ze nog niet. ,,Al zijn er altijd wel mensen die op een hoofdrol uit zijn,” denkt Hanna. Kristella heeft daar nooit iets van gemerkt. “We lachen met elkaar en het is gewoon gezellig.”

Beide leerlingen van het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem denken erover om een toneelopleiding te gaan doen. ,,Maar om daar je brood mee te kunnen verdienen moet je wel echt goed zijn in je vak,” vindt Kristella.

Vooralsnog hebben de meiden vooral veel zin in de repetities. Gaan ze al hun tijd besteden aan toneel en geen leuke dingen meer doen? ,,Dat ik niet meer zo vaak uit kan gaan vind ik jammer,” zegt Kristella. ,,Maar we doen wél leuke dingen, want toneel ís leuk!”

advertentie
advertentie