‘Hoe moet je zo’n zalmke nou keuren?’

22 mei 2007 om 00:00 Nieuws

De auto’s staan tot ver buiten de vestingstad geparkeerd en de geur van versgebakken rode poon en zalm komt de bezoekers al snel tegemoet. Wie de Hoogstraat nadert, gaat even terug in de Woerkumse visserijtijd. Een zalmschouw, oude visnetten en vrolijke visserskoren sieren Woudrichem vandaag. Moderne bakapparatuur is hier niet te vinden. De vis wordt gebakken op hout gestookte kacheltjes en de zogenaamde vuurduveltjes.

Geslaagd kampioenschap vis bakken WOUDRICHEM - ,,Voor zo’n lekker visje mag je me midden in de nacht wakker maken”, roept visliefhebber Kees van den Heuvel. Tijdens de elfde Woerkumse visbakkampioensschappen strijden bijna dertig deelnemers om de best gebakken rode poon en zalm. Maar wie dit keer ook mag winnen, over één ding zijn alle bezoekers het eens: de vis is heerlijk.

Net zoals vroeger. En ook de deelnemers zijn geheel in stijl met hun traditionele visserskleding. Er wordt zelfs volgens de traditionele manier afgemijnd. Voor 240 dubbeltjes is de ruim drie kilo zware zalm voor de eigenaar die als eerste ‘mijn’ roept. ,,Het is elk jaar weer gigantisch”, zegt visbakker Wim de Rover trots. ,,Iedere keer bakken we meer vis en elke keer is alles verkocht.”

In de historische haven proberen de mensen de drukte op de Hoogstraat even te ontvluchten, natuurlijk onder het genot van een visje. Ook Arie en Teunie de Kreij uit Giessenburg genieten van hun poontje en het uitzicht over het water. ,,We vonden het een goed idee om met dit mooie weer eens naar Woudrichem te fietsen. We zijn ook echte visliefhebbers”, vertelt het paar.

,,Gelukkig is het weer prachtig”, zegt deelneemster Marianne Groeneveld-Fricke. ,,Ik lag vannacht in mijn bed en hoorde het heel hard regenen. Ik dacht nog: Oh, nee! Als dat maar goed komt.” Sinds twee jaar doet ze met haar vader mee aan dit Woerkumse festijn. ‘Meedoen is mooier dan winnen’ is hun motto. Toch wint Groeneveld-Fricke de originaliteitprijs. ,,Omdat ze getrouwd is met een Rijswijker heeft haar vis de unieke smaak van Woerkumse eenvoud met bovendijkse invloed”, laat burgemeester Frank Petter tijdens de prijsuitreiking weten.

Dit jaar heeft de schar plaatsgemaakt voor de zalm. Deze vis heeft een belangrijke rol gespeeld in de oude visserijtijd van Woudrichem. Dit betekent ook een nieuwe uitdaging voor de deelnemers en voor de jury.

,,Want hoe moet je zo’n zalmke nou keuren?” De juryleden zaten met de handen in het haar. ,,Maar het is uiteindelijk toch gelukt”, zegt Jan Pippeling. ,,Met bloed, zweet en tranen. We hebben het erg moeilijk gehad. Je kan lullen wat je wil, maar visbakken kunnen ze in Woerkum”, zegt hij met enige trots in zijn stem. De absolute winnaars van de elfde visbakkampioenschappen zijn Jan en Cora Vink. Zij scoorden zowel voor de rode poon als voor de zalm erg hoog en behaalden ruim tweehonderd punten. Maar de gedachte die de meeste visbakkers zullen delen: ‘meedoen is mooier dan winnen’.

advertentie
advertentie