Gorcum op ansichtkaarten

22 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Er zullen in totaal 45 panelen komen te hangen over onder andere de Appeldijk, de Molenstraat, de Haarstraat en de Nieuwe Hoven. Ook de wijk West, die al helemaal verdwenen is, krijgt een eigen plekje in de expositie. De kaarten zijn gedurende de afgelopen 35 jaar verzameld door Huub Phielix, die de tentoonstelling ook heeft samengesteld. ,,Alle tentoongestelde kaarten zijn ooit door mensen verstuurd. Dat is ook als voorwaarde gesteld voor de tentoonstelling. Gorcum was tot de jaren zestig een militaire stad en al die militairen stuurden natuurlijk met regelmaat een kaartje naar huis”, vertelt de verzamelaar. ,,Die jongens waren voornamelijk vanuit Limburg, Zeeland, Groningen en Friesland hierheen gezonden. Dus juist op beurzen in de ver weg gelegen provincies zijn zoveel ansichtkaarten van Gorinchem te vinden.”

Expositie over oude straten in Grote Kerk GORINCHEM - In de Grote Kerk zal vanaf donderdag een tentoonstelling te zien zijn, die de historie van Gorinchem schetst in oude ansichtkaarten. Op zo’n 450 kaarten zijn afbeeldingen van Gorinchem te zien en allen zijn op straatnaam gerangschikt. Zo is per paneel goed te zien hoe de oudere straten (voornamelijk in de binnenstad) door de jaren heen veranderd zijn. De oudste ansichtkaart komt uit 1892.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door de stichting Vrienden van de Grote Kerk in samenwerking met Phielix. Hij zal samen met Allow Frings, de voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Gorcum, op donderdag 24 mei (19.30 uur) de officiële opening verrrichten. ,,Op deze ansichtkaarten zie je hoe mooi Gorinchem eigenlijk was”, zegt Phielix met enige weemoed. ,,Moet je de kaarten van de Hoogstraat en de Gasthuisstraat eens zien. Als je ziet wat daar allemaal verknoeid is, ongelofelijk gewoon.” De voorzitter van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk, Gert Jan Klein Kranenbarg, wijst wel op een positieve ontwikkeling, onder andere door de Stichting Stadsherstel. ,,Veel architecten maken tegenwoordig gebruik van de ansichtkaarten.” Phielix: ,,Zo kunnen ze zien hoe een gebouw er vroeger uit zag en het naar dat voorbeeld bij de nieuwbouw vorm geven.” Op die manier wordt een stuk cultureel erfgoed in stand gehouden. Dat is tevens het hoofddoel van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk.

Zoals zoveel verzamelaars begon ook Phielix met postzegels. ,,Toen ik op beurzen die mooie kaarten van Gorinchem zag liggen was ik om. Het verzamelen van ansichtkaarten is ook veel puurder dan het verzamelen van postzegels. Op een gegeven moment weet je welke postzegel je nog mist en als je er voldoende geld voor neerlegt kom je d’r wel. Met ansichtkaarten is het verrassingseffect veel groter. Toen ik er duizend had, was ik benieuwd of er misschien wel 1500 zouden zijn. Inmiddels heb ik er al 5500.”

De tentoonstelling loopt tot en met 30 juni. In juli en augustus wordt de kerk ook op woensdag opengesteld. De Stichting wil in die maanden tussen 12.00 uur en 13.00 uur ook lunchconcerten gaan geven. De openstellingen van de kerk, van half april tot half september, zijn bedoeld om belangstelling te wekken voor de Grote Kerk.

advertentie
advertentie