Diefdijklinie krijgt grote beurt

5 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Als de Diefdijk zou breken, zou in het ergste geval een deel van de Randstad onder water kunnen lopen, aldus het schap, maar in ieder geval de Alblasserwaard. Het Gorcumse gedeelte van de Diefdijklinie, de Oostwal en de Dalemsedijk zijn enkele jaren geleden al hersteld en verzwaard. Maar burgemeester Piet IJssels wil de linie nu liefst verleggen naar de andere kant van Gorinchem-Oost, bijvoorbeeld bij Fort Vuren, zodat dit stadsdeel voortaan beschermd is.

IJssels: ‘Nu linie verplaatsen naar Vuren’ REGIO - De Diefdijklinie tussen Gorinchem en Everdingen is over een lengte van elf kilometer verzwakt door afschuivingen en doorsijpelend grondwater. Dat blijkt uit een onderzoek van hydrologisch instituut GeoDelft. De Diefdijklinie tussen de Lek en de Waal is niet direct waterkerend, maar scheidt het Gelderse en het Zuid-Hollandse poldergebied van elkaar.

Het waterschap Rivierenland houdt vanavond (dinsdag) in fort Asperen een informatieavond over maatregelen die het waterschap wil treffen om de situatie te verbeteren. De Diefdijk stamt uit de dertiende eeuw. De dwarsdijk moest water uit het oosten tegenhouden. De Diefdijklinie heeft nog steeds een belangrijke waterstaatkundige functie. Als in de Betuwe of de Waarden een rivierdijk breekt, moet de Diefdijk de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden en uiteindelijk ook de Randstad droog houden.

Het waterschap gaf opdracht voor onderzoek nadat in korte tijd op verschillende plaatsen langs de dijk afschuivingen plaatshadden. Gebleken is nu dat de dijk op een aantal plekken instabiel is. Ook is her en der sprake van piping, grondwater dat onder de dijk door sijpelt. Het is de bedoeling dat de Diefdijklinie tussen 2010 en 2013 op de schop gaat.

advertentie
advertentie