Raad onvoldoende op de hoogte

5 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Het rapport van de onafhankelijke rekenkamercommissie werd gistermiddag door voorzitter Kees Langerwerf overhandigd aan burgemeester Piet IJssels. De inzet van een rekenkamer is geregeld bij de invoering van het dualisme. De gemeenteraad en het college van B en W besloten de samenwerking met derden te laten onderzoeken omdat zowel bij de raad als bij het college de invloed van de gemeente en de risico’s voor de gemeente onduidelijk waren.

Rekenkamer kritisch over samenwerking GORINCHEM - Goed bestuur is in Gorinchem onvoldoende ontwikkeld als het gaat om samenwerking met andere partijen. Er is te weinig onafhankelijk toezicht op de verbonden partijen en de verantwoording naar de gemeenteraad schiet tekort. Dit is één van de conclusies van het eerste onderzoek van de Gorcumse rekenkamercommissie naar de vier grootste samenwerkingsverbanden; de CV Laag Dalem Zuid, de CV Wonen Leren Zorg, de Regionale Sociale dienst en Regio Zuid-Holland Zuid.

Langerwerf gaf een toelichting op de Gorcumse situatie. De gemeente zoekt vaak de samenwerking om bepaalde doelstellingen te kunnen bereiken. ,,Gorinchem is een zeer ondernemende stad,” stelde hij vast ,,Daar is lef en durf voor nodig. Daarnaast vervult Gorinchem met een eigen model voor het dualisme een pioniersrol.”

Van de veertien verbonden partijen heeft de commissie, die zeker geen ‘afrekencommissie wil zijn’ er nu vier tegen het licht gehouden. De conclusies uit het onderzoek hebben betrekking op de manier van sturen, het beheersen van de uitvoering, de invulling van toezicht op het naleven van afspraken van de samenwerkende partijen en de verantwoording over het behalen van de gemeentelijke doelstellingen. In het onderzoek is uitgegaan van ‘good governance’ ofwel ‘goed bestuur’.

Veel vertrouwen

Raadsleden hebben veel vertrouwen in het handelen van het college, maar geven daarnaast aan het gevoel te hebben onvoldoende op de hoogte te zijn van wat er speelt en hoe het werkt. Aan de andere kant geeft de raad niet duidelijk aan welke informatie nodig is om zijn rol goed te kunnen invullen. De samenwerkingsvorm is in een aantal gevallen zeer complex, hetgeen zijn doorwerking heeft op de sturingsmogelijkheden van de gemeente. De gemeente koos er in deze gevallen voor om de samenwerking zo in te richten dat daarmee naast inhoudelijke doelen ook budgettaire/fiscale voordelen kunnen worden gerealiseerd.

Aan de conclusies heeft de rekenkamercommissie een aantal aanbevelingen verbonden. Het college van B en W heeft aangegeven zich hierin te kunnen vinden. Dinsdag 12 juni wordt het een en ander tijdens de informatieve raadsvergadering verder toegelicht. Aanbevelingen worden uitgewerkt, zodat de gemeenteraad meer inzicht krijgt.

advertentie
advertentie