De middeleeuwen herleven

12 juni 2007 om 00:00 Nieuws

De Stichting Gorcumse Folkbende heeft het er al weken druk mee. Vrijwilligers moesten worden geregeld, kostuums, acteurs, muzikanten, acrobaten, ridders, marskramers en reizi-gers. Het moet er zo natuurlijk getrouw mogelijk uit komen te zien Volgens Helga Buitelaar en Saskia Knijft. En Helga weet uit ervaring hoe ze het wil hebben. “Ik heb ooit in een middeleeuwse band gespeeld. We deden toen ook al de Middeleeuwen nabootsen. Dat was een eindje hiervandaan in Ter Apel, maar wel zo gaaf dat ik dacht: ‘waarom in ter Apel en niet in Gorinchem?’”

Stichting Folkbende heeft het er druk mee GORINCHEM - Na het succes van vorig jaar worden bij de Dalempoort en bij molen ‘De Hoop’ in Gorinchem op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli opnieuw de roerige Middeleeuwen beleefd. Maar dit keer verspreid over twee dagen in plaats van één en is het evenement op zaterdag alleen opengesteld voor scholen en hun leerlingen.

door Panos Apostolidis

Het duurde dan ook niet lang voor Helga anderen enthousiast kreeg . Met de eerste een-daagse editie werd direct al geschiedenis geschreven. Maar ze heeft hulp, om ook deze tweede een succes te maken en meer waardering te krijgen voor de geschiedenis van Gorinchem en omgeving. Zo worden de taken verdeeld met Saskia en Joke van der Nat die ze naast de folkbende ook kent vanuit het onderwijs. De keuze om de eerste dag aan educatie en vermaak, te wijden is in dat opzicht eerder logisch dan vreemd.

Joke. : “Dit scholingsproject is dan ook vrij nieuw. Zo betrekken we de leerlingen van de basisscholen er nu al bij door ze klassikaal wapenschilden te laten maken. Deze kunnen ze een week eerder op de 23-ste presenteren, wanneer we getooid in middeleeuwse kleding en onder luid kabaal met een zalmschuit door de Lingehaven heen varen en onze flyers rondstrooien.”

De middeleeuwse kostuums, zijn overigens niet zomaar kostuums maar die uit de verfilming van Thea Beckman’s kruistocht in spijkerbroek. Net als de decorstukken en tenten die rijdag al worden neergezet . Saskia: “Via via, mogen we die in bruikleen nemen. Voor niks, slechts een optreden van onze band Dirom Darom. En dat is mooi dat we dingen zo kunnen regelen, want veel geld is er niet.”

‘Stront scheppen’’

Op de tweede dag is het Middeleeuwse terrein voor iedereen geopend. De entree bedraagt een symbolische euro. “Bezoekers kunnen dan kennis maken met de oude ambachten. Zo wordt er tin gegoten, wol geverfd, worden kaarsen gemaakt, echt brood gebakken en worden er door de ridders van de Orde van de Noordenwind workshops zwaardvechten gegeven Daarnaast valt er volop veel te knutselen en te spelen en zal er worden ‘gekookt en gesmorreld’.

Maar eerst moeten er nog drollen geraapt worden op de avond ervoor, weten de drie dame’s nog goed. “Veel mensen laten hun honden uit daar bij het Dalempoortje. De avond ervoor gaan we met zoveel mogelijk vrijwilligers stront scheppen.

De middeleeuwse dagen, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli 2007 van 11 tot 19 uur. Op het terrein Dalempoort, Dalemwal en molen De Hoop. Entree 1 Euro en voor de workshops gelden aparte kleine bijdragen.

advertentie
advertentie