Toekomst zusjes onduidelijk

7 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het lot van de twee zwaar mishandelde zusjes uit Gorinchem is nog niet bekend. Onlangs werd hun stiefmoeder R.O. veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Ze krijgt een proeftijd van drie jaar. De vader werd vrijgesproken vanwege een vormfout van justitie. De advocaat van de 28-jarige R.O heeft aangegeven te overwegen in Hoger Beroep tegen de veroordeling.

De meisjes zijn door Jeugdzorg uit huis geplaatst nadat in december de jarenlange mishandeling aan het licht kwam. De ouders van de twee zusjes werden opgepakt in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem nadat de artsen daar allerlei oud en nieuwe verwondingen ontdekten bij de twee meisjes. verwondingen die zo bleek later alleen maar veroorzaakt kunnen worden door zware mishandeling.

Woede-aanvallen

De kinderen zijn onmiddellijk bij een pleeggezin ondergebracht. Uit observatieverslagen van De Horizon, Instituut voor Jeugdzorg en Onderwijs kwam naar voren hoe erg de twee meisjes psychisch geleden hebben onder de stelselmatige mishandeling van hun stiefmoeder. De jongste van de twee, de tweejarige Stacey, is nog te jong om echt goed te kunnen onderzoeken, maar zij vertoonde zeer angstig en claimend gedrag. De vijfjarige Vicky heeft last van angst- een woedeaanvallen. Bovendien bezeert het meisje zichzelf. Gedrag wat vaak veroorzaakt word door ernstige traumatische ervaringen. Volgens het rapport vertonen kinderen die slachtoffers zijn geweest van mishandeling vaker dit soort gedrag, maar de onderzoekers zeggen er wel bij dat het bij de twee meisjes erg extreem is.

Contact

Tijdens de rechtszaak kwam naar voren dat de vader al weer enkel malen in contact is geweest met de kinderen. Tot op heden reageerden de kinderen goed op hun vader volgens Buro Jeugdzorg. Of het contact in de toekomst verder uitgebreid gaat worden en of de kinderen uiteindelijk weer bij hun vader gaan wonen wil Buro Jeugdzorg nog niet kwijt. ,,Bij dit soort moeilijke beslissingen staat het belang van het kind voorop”, aldus een woordvoerder van Buro Jeugdzorg.

De 28-jarige R.O uit Gorinchem kreeg door de rechtbank in Dordrecht een proeftijd van 3 jaar opgelegd. Meer gebruikelijk is een proeftijd van twee jaar. De rechtbank geeft aan voor deze langere proeftijd te hebben gekozen omdat zij de kans op recidive hoog acht.

advertentie
advertentie