Roman Multatuli op toneel

4 september 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Nederlands grootste roman in zijn originele taal en vorm op het toneel. Het authentieke verhaal van Max Havelaar in de superieure retoriek van Multatuli in een multidisciplinaire enscenering. Een ode aan de politieke schreeuw van de negentiende-eeuwse koloniaal Douwes Dekker, in zijn stilistisch meesterschap en zijn ruwe autobiografische boek.

In de Max Havelaar zijn twee verhaallijnen ingenieus door elkaar gevlochten. Amsterdam 1860. De verarmde schrijver Sjaalman vraagt hulp aan zijn oude klasgenoot Droogstoppel voor de publicatie van zijn autobiografische levenswerk Max Havelaar. Droogstoppel vat het plan op de geschriften te gebruiken voor de uitgave van een eigen boek onder de welsprekende titel De Koffieveilingen van de Nederlandse Handelmaatschappij.

Java 1856. De nieuwe assistent-resident Max Havelaar ontdekt bij aankomst op zijn nieuwe standplaats Lebak dat de lokale bevolking door de inlandse regent wordt uitgebuit en de Nederlandse kolonialen daarover zwijgen. Hij probeert de zaken recht te zetten en komt tenslotte met een scherpe aanklacht tegen de regent van Banten-Kidoel, maar verliest in het raderwerk van koloniaal Nederlands-Indië zijn bestuursfunctie.

Max Havelaar kan men zien als de meest prominente roman uit de Nederlandse literatuur. De rond 1860 geschreven roman provoceert en breekt fundamenteel met de kwaliteitsregels van de klassieke negentiende-eeuwse roman. Het boek heeft een chaotische opbouw waarbij verhaallijnen, hangend tussen fictie en werkelijkheid, zijn verknoopt. Theater Nomade geeft een voorstelling die het publiek meezuigt in de sfeer en de problematiek van het negentiende-eeuwse Java en van daaruit subtiel de parallellen en verschillen naar de eenentwintigste eeuw legt.

Max Havelaar door Theater Nomade is van woensdag 5 september tot en met zaterdag 8 september elke avond om 21.00 uur te zien bij de Dalempoort in Gorinchem. Reserveren kan via De Nieuwe Doelen, 0183-692222 of www.denieuwedoelen.nl.

advertentie
advertentie