Ontruiming krijgt een staartje

4 september 2007 om 00:00 Nieuws

De verschillende woordvoerders zijn vol lof over de aanpak van de ontruiming en de inzet van de politie, Security Wielders en alle medewerkers bij deze operatie. En het publiek - de stad stond vol met 25.000 mensen - werkte goed mee. De stichting Zomerfeesten hield het programma dit jaar voor het eerst op de Groenmarkt in plaats van de Grote Markt. ,,Dit is een betere locatie. Maar voordat alles geregeld is voor de vergunningen. Er zijn heldere afspraken over noodsituaties, met overzichtstekeningen van vluchtwegen en dergelijke. Daar wordt steeds aan gewerkt. Het calamiteitenplan wordt daardoor eigenlijk steeds beter.”

‘ Wij hebben echt geen fout gemaakt’ GORINCHEM - ,,Het calamiteitenplan heeft in ieder geval goed gewerkt.” Voorzitter Rob van Wijk van de stichting Zomerfeesten geeft zondagmiddag na de afsluiting van het optreden van de Rosenberg familie een positieve draai aan de ontruiming van ‘het plein’ de avond daarvoor. Wie zo’n groots feest organiseert moet er niet aan denken dat het hele gebied moet worden ‘schoongeveegd’, maar het overkwam de stichting Zomerfeesten zaterdagavond wel.

door Everdien Hamann

Van Wijk legt uit dat in geval van nood de Nieuwe Doelen het crisiscentrum is. Daar verzamelen ‘crew en techniek’ zich, en daar kan ook eventueel opvang plaatsvinden. Dat het calamiteitenplan belangrijk is bleek zaterdagavond dus wel. In betrekkelijke rust werden loco-burgemeester Herman van Santen, de officier van justitie en de brandweer na de ontdekking van de nep-explosieven bij elkaar geroepen. ,,Je weet nooit zeker of het nep is. Je kan geen enkel risico nemen. We kiezen voor veiligheid, gecontroleerd en zonder paniek ontruimen,” aldus Van Santen desgevraagd. Dat besluit was snel genomen en even vlot verliep de ontruiming. ,,Wij zijn blij dat iedereen zo goed heeft meegewerkt. In een half uur tijd was het hele plein leeg,” aldus het tweetal.

Ondertussen heeft op het stadhuis de telefoon roodgloeiend gestaan. Ook de landelijke pers wilde van de hoed en de rand weten. Daarom belegde de gemeente gistermiddag een bijeenkomst om tekst en uitleg te geven. Johan den Hartog van de politie legde uit dat eerst het inbraakalarm van het museum afging en daarna de nep-explosieven werden gevonden. Uiteraard werden ook de mensen van het museum opgeroepen, maar voor zij tekst en uitleg konden geven was de Groenmarkt al ontruimd.

Wet Wapens en Munitie

Of er sprake was van opzet of wat de bedoeling van dit soort kunst is kon niemand uitleggen. Piet Augustijn, conservator van het Gorcums Museum staat te popelen om het te vertellen, maar hij houdt zijn mond. Afgesproken is dat alle communicatie via gemeentevoorlichting loopt omdat er consequenties te verwachten zijn. Zo’n ontruiming kost nogal wat gemeenschapsgeld. En de horeca beraadt zich eveneens over de (financiele) gevolgen van deze ontruiming en eventuele schadeclaims.

Maar ook strafrechterlijk zijn er nog onduidelijkheden. Wie met een neppistool op straat loopt is strafbaar, maar landmijnen vallen niet onder deze wet Wapens en Munitie.

advertentie
advertentie