Onthulling maquette Hoog Dalem in de 'Huiskamer'

27 september 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De Maquette van Hoog Dalem wordt dinsdag 2 oktober om 17.30 uur onthuld in de ‘Huiskamer van de stad’ van woningbouwvereniging Palissade in Gorinchem.

Hoog Dalem is de nieuwe wijk die wordt gebouwd aan de oostzijde van de stad. Het is het grootste stedelijke vernieuwingsproject van Gorinchem. Hoog Dalem is een ontwikkeling van de gemeente Gorinchem, AM en Heijmans Vastgoed.

Het is lastig een beeld te vormen van een dergelijk grootschalig project. Daarom is er een maquette gemaakt van Hoog Dalem. Deze is de maand oktober te zien in de ‘huiskamer van de stad’ van Palissade aan de Groenmarkt. Daarna krijgt deze maquette een vaste plek in de publiekshal van het stadhuis. Uiteraard is daar ook meer informatie te verkrijgen over Hoog Dalem. De maquette wordt officieel onthuld door de drie partijen die betrokken zijn bij Hoog Dalem: Herman van Santen (gemeente Gorinchem), Gerrie Loorbach (AM) en Pim Bosch (Heijmans Vastgoed).

De maquette krijgt een afmeting van 1,40 m bij 1,40 m en is gemaakt op een schaal van 1:1000. Hoogteverschillen zijn goed zichtbaar. Alle percelen van woningen zijn in reliëf aangebracht. De verschillende karakters van de vier deelgebieden zijn goed te zien. Bijzondere bebouwing, zoals een winkelcentrum of kerk, is architectonisch goed herkenbaar. Het groen maakt een belangrijk onderdeel uit van deze nieuwe woonwijk. Maquettebouwer Frans van Piere: “er zijn 2500 losse bomen geplant in de maquette”.

Hoog Dalem is een ruim opgezette, complete woonwijk die ontstaan is vanuit de gedachte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de rijke historie van Gorinchem. Hoog Dalem is een wijk voor iedereen. Er komen 1400 woningen; voor starters, doorstromers, gezinnen met kinderen en senioren. De diversiteit is groot: rijwoningen en appartementen, twee-onder-één-kap en vrijstaande woningen, huur- koop- en zorgwoningen. En natuurlijk de nodige voorzieningen, van scholen, buurthuis, kerk, kinderopvang en speelplaatsen tot een compleet winkelcentrum, waarin ook diverse eerstelijns gezondheidsvoorzieningen zijn opgenomen. Wonen in Hoog Dalem betekent wonen in het groen en aan of bij het water. Met moderne voorzieningen. Te midden van tastbare herinneringen aan een roemrijk verleden. Meer informatie over Hoog Dalem staat op de internetsite: www.hoogdalem.nl.

De eerste activiteiten in het gebied zijn nu al zichtbaar. Het is belangrijk de veengrond eerst te verstevigen. Daarom wordt de grond met 285.000 m3 zand eerst ingeklonken. Dat duurt ongeveer 9 maanden. In de tweede helft van 2008 wordt vervolgens begonnen met de eerste woningen, deze worden in 2009 opgeleverd. Het zuidwesten van Hoog Dalem wordt als eerste uitgewerkt. Vervolgens worden er 150 woningen per jaar opgeleverd. Dat betekent dat in 2016 de hele wijk volledig gerealiseerd is.

advertentie
advertentie